Tukar Nama Motor Roadtax Mati

imej cover tukar nama roadtax mati

Tukar Nama Motor Roadtax Mati – Tukar nama cukai jalan motor yang sudah mati. Untuk mereka yang ingin tahu, bolehkah kita menjual motor yang sudah lama tidak dihidupkan cukai jalan atau cukai LKM? Jom Semak lebih lanjut !

Bolehkah Tukar Nama Motor Bila Roadtax Mati?

Bolehkah Nak tukar nama motor tapi roadtax mati ? Jawapannya ialah boleh. Biasanya, motosikal yang telah lama ditinggalkan menjadi isu yang merisaukan.

Jika motor tersebut sudah lama tidak digunakan / cukai jalan motosikal tamat tempoh, kita boleh memutuskan untuk menjual atau membelinya.

Sebelum memutuskan untuk menjual atau membeli, pastikan untuk memeriksa perkara-perkara penting terlebih dahulu.

Hal ini berbeza dengan kes di mana cukai jalan telah mati selama lebih dari setahun. Anda dapat menghemat waktu karena tidak perlu lagi melakukan urusan puspakom jika cukai jalan telah melepasi setahun tamatnya.

Kerana perubahan yang telah dibuat dari satu tahun kepada tiga tahun sebagai had maksimum cukai jalan atau cukai LKM, ini dapat membantu memudahkan urusan anda untuk menukar nama.

Dokumen Tukar Nama Motor

Dalam proses tukar nama pemilikan motosikal di Malaysia, terdapat beberapa dokumen yang diperlukan seperti berikut:

 1. Geran atau sijil pendaftaran motosikal asal
 2. Salinan kad pengenalan pemilik motosikal asal
 3. Surat kuasa, sekiranya tukar nama dilakukan oleh pihak ketiga
 4. Salinan kad pengenalan pembeli motosikal
 5. Surat setuju-terima dari pihak ketiga (jika berkenaan)
 6. Borang JPJ K3 untuk pendaftaran kenderaan dan insurans
 7. Surat pemindahan hak milik (Form JPJ K3A)
 8. Resit bayaran cukai jalan atau lesen kenderaan motor (LKM) yang sah
 9. Surat kebenaran pihak berkuasa tempatan, jika diperlukan

Pastikan semua dokumen yang diperlukan adalah lengkap dan sah sebelum mengajukan permohonan tukar nama.

Selain itu, pastikan bayaran cukai jalan atau LKM telah dibuat sebelum menukar nama motosikal.

Cara Tukar Nama Motor Rodtax Mati

Prosedur tukar hak milik (THM) kenderaan dilakukan di bawah Seksyen 13 Akta Pengangkutan Jalan 1987, di mana tukar milik kenderaan mesti dilaporkan kepada JPJ dalam masa 7 hari dari tarikh pertukaran milikan kenderaan dari pemilik lama (penjual) kepada pemilik baru (pembeli).

1. Langkah Pertama

Pastikan kenderaan tidak mempunyai rekod hutang oleh syarikat kewangan, rekod cukai kastam yang belum dibayar, rekod senarai hitam dan sebagainya.

Kenderaan kecuali motosikal perlu diperiksa di PUSPAKOM (Sijil B5) sebelum dapat dilakukan THM.

2. Langkah Kedua

Pemilik lama (penjual) perlu pergi ke mana-mana JPJ yang berdekatan yang menyediakan perkhidmatan kaunter dan membawa dokumen pengenalan seperti myKad, myTentera, myPR atau pasport berserta Borang JPJK3 yang lengkap untuk pengesahan identiti secara biometrik.

Pengesahan biometrik ini hanya sah selama 7 hari. JPJ akan memberikan slip rujukan Tukar Milik yang menunjukkan pemilik lama telah selesai mengesahkan biometrik THM.

3. Langkah Ketiga

Pemilik baru (pembeli) perlu hadir sendiri di mana-mana JPJ yang berdekatan yang menyediakan perkhidmatan kaunter dan membawa dokumen pengenalan seperti myKad, myTentera, myPR atau pasport berserta Borang JPJK3 yang lengkap diisi (huruf besar), bersama dengan dokumen sokongan seperti JPJK2 atau VOC (geran kenderaan) dan Sijil Puspakom B5 untuk pengesahan cap jari secara biometrik.

(*Nota) Pemilik lama dan pemilik baru boleh hadir secara berasingan pada waktu yang berbeza dan di pejabat JPJ yang berlainan. Tetapi, adalah lebih mudah jika kedua-dua pihak hadir bersama-sama di JPJ.

4. Langkah Keempat

Selepas THM, roadtax dan insuran akan secara automatik dibatalkan atas nama pemilik lama. Pemilik baru perlu membeli insuran kenderaan atas nama sendiri sebelum pergi ke JPJ.

Jika roadtax kenderaan tamat tempoh sebelum THM, maka roadtax akan tamat pada tarikh THM dilakukan. Pemilik lama boleh memilih untuk mendapatkan bayaran balik (refund) roadtax yang masih ada atau tidak.

Sekiranya pemilik baru ingin menggunakan roadtax lama untuk menjimatkan kos, perlu membeli insuran atas nama pemilik baru SEBELUM melakukan THM.

Bayaran untuk proses tukar hak milik kenderaan persendirian adalah seperti berikut:

 1. Motosikal
 • Warganegara: RM3
 • Bukan Warganegara: RM20
 1. Motokar
 • Warganegara: RM100 (untuk kawasan Semenanjung Malaysia), RM40 (untuk kawasan Sabah dan Sarawak)
 • Bukan Warganegara: RM200 (untuk kawasan Semenanjung Malaysia), RM120 (untuk kawasan Sabah dan Sarawak)
 1. PUSPAKOM motokar – RM30