Tukar Nama Kereta Belum Habis Bayar

imej cover Tukar Nama Kereta Belum Habis Bayar

Tukar nama kereta belum habis bayar – Anda boleh menamakan semula kenderaan sambil menyimpan pinjaman anda.

Jika kereta masih tertakluk kepada pinjaman bank atau kewajipan lain, tetapi anda ingin Tukar Nama Kereta Belum Habis Bayar itu kepada orang lain.

Bagaimana anda boleh menamakan semula kereta semasa masih mempunyai pinjaman dengan bank? Adakah ini dibenarkan, atau tidak sama sekali?

Kami mungkin mahu mengelakkan daripada membayar kereta secara keseluruhan atau bulanan.

Daripada tidak membayarnya, lebih baik jika kami memberikan kereta kepada orang yang ingin membayarnya setiap bulan apabila tiba masanya untuk menukar nama secara rasmi.

Bolehkah Tukar Nama Kereta Belum Habis Bayar

Terdapat tiga respons yang mungkin membantu anda mencari penyelesaian tukar nama kereta yang belum habis bayar kepada masalah anda.

Kami sedar bahawa kami tidak mampu untuk membuat bayaran bulanan ke atas kereta sehingga pajakannya tamat.

  • Kereta belum habis bayar boleh tukar nama

Anda harus terus membaca. Dalam kes ini, adalah OK untuk menukar nama kepada individu yang berbeza selagi mereka bersetuju untuk terus membuat pembayaran pinjaman kereta.

melalui perdagangan. Mekanisme perdagangan membolehkan anda memperoleh kereta baru sambil menjual kereta lama anda secara serentak.

Implikasinya ialah bank memutuskan sama ada untuk meluluskan strategi ini dengan memeriksa baki pinjaman anda berdasarkan harga pasaran semasa.

Jika harga tidak sesuai dengan harga pasaran tahunan, anda perlu mendapatkan sedikit wang tambahan sebelum anda boleh berdagang di dalam kenderaan.

Sebaliknya, jika anda terlebih bayar, anda akan menerima sedikit deposit atau lebih banyak wang tunai. Biasanya, deposit akan digunakan sebagai bayaran pendahuluan untuk kenderaan baru.

Proses ini agak mudah diikuti apabila anda ingin berdagang dalam kereta, seperti yang dilihat oleh contoh di atas. Anda boleh mewakilkan pengurusannya kepada jurujual kenderaan baru.

Kesimpulannya, walaupun anda tidak lagi perlu membuat pembayaran pada kereta lama, anda masih perlu memperoleh kereta baru dan mula membuat pembayaran pinjaman baru.

  • Pemilik kereta mempunyai hutang bank; tidak boleh berubah

Keadaan kedua adalah penyelesaian kepada masalah tidak dapat memindahkan pemilikan kereta kepada orang lain kerana ia masih merupakan pinjaman atas nama anda.

Nama ini tidak boleh ditukar pada bila-bila masa. Sistem JPJ akan menyedari bahawa kereta ini masih dibiayai oleh pihak bank. Oleh itu, anda mesti berunding dengan bank di mana pinjaman dibuat.

  • Menukar nama pada pinjaman bank masih merupakan pilihan lain.

Pendekatan ini mungkin agak setanding dengan prosedur nombor 1 di atas. Untuk kenderaan yang sama, pemilik baru mesti memohon pinjaman baru. Ini menunjukkan bahawa calon pinjaman baru akan didaftarkan dan pinjaman baru akan bermula.

Jangan salah faham; ia hanya membuat hutang baru; ia tidak membayar pinjaman pemilik terdahulu sepenuhnya.

Ini menunjukkan bahawa pemilik baru akan bertanggungjawab untuk membayar kadar faedah baru. Akibatnya, bayaran bulanan juga akan berbeza daripada pinjaman yang dipegang oleh pemilik terdahulu.

Berdasarkan terma dan keadaan pinjaman baru, pemilik terdahulu kini akan digantikan oleh pemilik baru. Akibatnya, pemilik terdahulu tergelincir membuat bayaran bulanan semasa kenderaan itu berada dalam simpanannya.

Ia berbeza daripada menjual dalam pelbagai cara. Sekiranya anda menjual, hasil dari penjualan kereta pergi kepada anda.

Jika anda menggunakan strategi ini, anda hanya akan berasa lega dengan tekanan pembayaran yang berterusan dan tidak mendapat apa-apa wang tunai.

Cara Nak Tukar Nama Kereta Yang Belum Habis Bayar

Tidak ada cara untuk mengubah nama kereta yang belum dibayar, tidak kira sama ada anda masih berhutang dengan bank atau kedai.

Prosedur menamakan semula kereta anda akan dihentikan selagi anda disambungkan kepada syarikat pinjaman ini kerana pautan organisasi itu dengan JPJ.

Oleh itu, untuk menukar nama kereta yang belum dibayar, baki pinjaman mesti diselesaikan terlebih dahulu.

Satu-satunya cara anda boleh memandu dengan baik dan lancar selepas itu adalah dengan menamakan semula kenderaan itu.

Konsekuensi Yang Mungkin Timbul Apabila Bayaran Kereta Belum Selesai

Isu-isu berikut mungkin berlaku jika pembayaran kereta tidak dibuat sepenuhnya dan nama pemilik terpaksa diubah:

  • Oleh kerana nama mereka telah diubah, pemilik asal kereta boleh menghadapi kesukaran mendapatkan kereta mereka kembali.
  • Sekiranya ternyata kereta itu diperoleh secara haram, pemilik baru boleh menghadapi masalah undang-undang.
  • Orang yang secara paksa menukar nama pemilik kereta boleh disaman oleh pemilik asal kenderaan itu.
  • Sekiranya nama pemilik asal telah ditukar, hutang mungkin sukar bagi pemiutang auto untuk mengutip daripada pemilik baru.
  • Oleh kerana komplikasi undang-undang yang berpotensi disebabkan oleh mengubah nama pemilik, pemilik baru kereta boleh menghadapi kesukaran apabila cuba menjualnya pada masa akan datang.