Tempoh Renew Roadtax Selepas Renew Insurans

imej cover Tempoh renew roadtax selepas renew insurans

Tempoh Renew Roadtax Selepas Renew Insurans – Tempoh untuk memperbaharui cukai jalan selepas memperbaharui insurans.

Jika anda memiliki kenderaan beroda empat atau dua, anda mungkin ingin tahu berapa lama lagi sehingga cukai jalan anda perlu diperbaharui setelah anda memperbaharui insurans.

Jika anda mengetahui maklumat ini dari awal, anda pastinya tidak akan menunda-nunda proses memperbaharui cukai jalan selepas anda memperbaharui insurans.

Senarai Tempoh Renew Roadtax Selepas Renew Insurans

Tempoh ini berbeza-beza bergantung kepada tempat anda ingin membuat roadtax kereta atau motosikal tersebut. Berikut ialah senarai tempoh renew roadtax mengikut tempat yang berbeza:

Tempat buat roadtaxTempoh masa diberi selepas renew insurans
Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ)2 minggu / 14 hari dari tarikh insurans dihidupkan
Pejabat Pos1 minggu / 7 hari dari tarikh insurans dibuat
Myeg (online)Seminggu selepas mendapatkan polisi insurans yang baru

Anda digalakkan untuk mengikuti senarai di atas dan membuat renew roadtax dalam tempoh yang ditetapkan.

Jika anda lewat seminggu atau lebih, disarankan untuk pergi ke cawangan JPJ berdekatan untuk membuat proses renew roadtax dengan segera.

Bagaimana Bila Terlewat Tempoh Renew Roadtax Selepas Renew Insurans

Ini bukanlah masalah yang serius. Anda hanya dibenarkan membuat cukai jalan atau roadtax untuk tempoh 6 bulan sahaja.

Selepas itu, anda perlu membuat cukai jalan sekali lagi untuk tempoh 6 bulan yang seterusnya. Namun, anda perlu menambahkan insurans terlebih dahulu.

Sebabnya, anda tidak dapat membuat cukai jalan selama 12 bulan pada permulaan kerana tempoh insurans anda telah berkurangan.

Oleh itu, jika anda ingin membuat cukai jalan untuk 6 bulan kedua, anda perlu menambahkan 1 atau 2 minggu pada tempoh insurans yang telah berkurangan.

Anda perlu menambah sedikit duit untuk insurans mengikut bilangan hari yang telah berlalu.

Cara Renew Roadtax Selepas Renew Insurans Bila Terlewat Tempoh

Dari pengalaman saya sendiri, jika anda terlambat untuk memperbaharui roadtax anda, ada cara untuk mengelakkan membayar premium insurans tambahan untuk 6 bulan akan datang.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai untuk mereka yang jarang menggunakan kenderaan.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai 2 kereta, salah satunya digunakan secara tetap untuk bekerja dan yang lain hanya diletakkan di rumah dan terlambat untuk memperbaharui roadtaxnya.

Anda boleh menangguhkan penciptaan roadtax untuk 6 bulan pertama. Kemudian, anda boleh membuat roadtax selama 6 bulan pada bulan ke-7.

Dengan cara ini, apabila tempoh sah insurans tamat, roadtax juga akan tamat. Kelemahan kaedah ini ialah anda perlu menangguhkan penciptaan roadtax untuk 6 bulan pertama.

Walau bagaimanapun, jika kereta hanya diletakkan dan tidak digunakan, mungkin kaedah ini dapat membantu anda menjimatkan kos.

Kelebihannya ialah anda tidak perlu pergi ke pejabat insurans untuk memperbaharui premium insurans yang kurang.