Syarat Lulus Puspakom

imej cover Syarat Lulus Puspakom

Untuk bisa lulus pemeriksaan di Puspakom, kendaraan harus memenuhi beberapa syarat lulus Puspakom yang telah ditetapkan oleh pihak otoritas.

Beberapa syarat yang harus dipenuhi antara lain adalah sistem pengereman yang berfungsi dengan baik, kaca depan dan sisi yang tidak pecah atau retak, sistem suspensi yang baik, pengaturan sudut roda yang tepat, dan masih banyak lagi.

Jika kendaraan tidak memenuhi syarat yang ditetapkan, maka kendaraan tersebut akan dinyatakan tidak lulus dan harus diperbaiki terlebih dahulu sebelum diizinkan digunakan di jalan raya.

Oleh karena itu, penting bagi pemilik kendaraan untuk memeriksa kendaraan mereka secara rutin agar memenuhi syarat lulus pemeriksaan Puspakom dan terjamin keselamatan berkendara di jalan raya.

Dokumen Sokongan Pemeriksaan Puspakom

Pelbagai jenis kertas kerja boleh diminta semasa pemeriksaan di Puspakom bergantung kepada jenis kenderaan.

Sekiranya anda mahukan maklumat atau sokongan lanjut, anda juga boleh menghubungi Talian Am PUSPAKOM dan Talian Khidmat Pelanggan dengan mendail (+603 5101 7000).

Anda juga boleh merujuk kepada senarai kertas kerja yang diperlukan di sini:

 • Kad pengenalan, kad pendaftaran kenderaan asal dan sijil pemilikan kenderaan diperlukan untuk pemeriksaan pemilik kenderaan (VOC).
 • Kad pengenalan perwakilan, kad pendaftaran kenderaan asal, sijil pemilikan kenderaan (VOC), dan surat wakil diperlukan untuk pemeriksaan oleh wakil pemilik kenderaan.

Bagaimana untuk melakukan pemeriksaan Puspakom untuk menukar pemilikan kenderaan (dari perniagaan ke nama seseorang atau dari seseorang kepada seseorang).

Dokumen yang diperlukan untuk menjadualkan pemeriksaan Puspakom dan membuat temujanji

 • Pusat Pemeriksaan B5 dan B7
 1. Geran Pendaftaran Kereta (Geran Asal, Salinan Tidak Diterima)
 2. Surat kebenaran (jika kereta syarikat)
 3. Slip kalendar
 • Pemeriksaan Perubahan Enjin untuk Kereta B2 (Arahan JPJ dan Khas B2)
 1. Geran Pendaftaran Kereta (Geran Asal, Salinan Tidak Diterima)
 2. Surat dari Kastam
 3. Resit bengkel
 4. Slip tempahan
 • apa itu B2, B5, dan B7?
 1. Pemeriksaan perubahan enjin kereta ialah B2.
 2. B5 ialah peperiksaan perubahan pemilikan.
 3. Pemeriksaan sewa beli ialah B7. Sebuah kereta yang anda sewa untuk memiliki mempunyai hutang bank.

Senarai Syarat Lulus Puspakom

Kalau nak lulus puspakom, mesti berbuat demikian sebelum terlambat atau terlalu mudah. Apabila anda memandu kereta, keselamatan lebih menjadi pertimbangan.

Memastikan anda berada dalam keadaan selesa untuk memandu jarak pendek dan jauh adalah tugas penting. Oleh itu, mencegah orang lain daripada menjadi mangsa alam sekitar. Tempoh tidak aktif yang panjang meningkatkan kemungkinan kemalangan.

 • Tayar untuk kereta atau motosikal

Kereta mesti diangkut dengan tekanan tayar sekurang-kurangnya 50%. Sekiranya tayar pada kereta anda menjadi terlalu nipis, meninggalkannya berisiko. Tergelincir semasa memandu dalam hujan akan disebabkan oleh ini.

Kualiti dan tahun tayar, sebagai tambahan kepada tapak, akan dipertimbangkan. Tayar yang terlalu lama mungkin mengalami masalah seperti bengkak dan tayar retak. Memandu kereta dengan tayar rata adalah berbahaya.

 • Puspakom Tinted Inspection

Kenderaan mesti gelap jika pemilikan atau pemilikannya berubah. Walaupun terdapat sebahagian daripada kereta berwarna yang melepasi ambang puspakom untuk kelulusan, kami tidak mengesyorkan untuk mengambil kereta di sana dalam contoh ini.

Ringkasnya, lebih baik jika warna dimatikan atau dihapuskan. Jika anda ingin memasang yang baru, ia memerlukan wang. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jika anda tidak lulus puspakom, anda akan menghadapi gangguan.

Di mana wang itu, saya perlu menjadualkan temu janji baru, dan saya perlu memulangkan kereta itu kepada Puspakom. Masa dan perbelanjaan anda akan terhad kepada itu.

Jika seseorang mencuba kaedah yang berbeza, itu akan menjadi baik. Pendekatan ini dianggap sebagai menyewa cermin asal. Terdapat beberapa kedai yang menawarkan perkhidmatan ini. Cermin tidak berwarna lain akan digunakan di puspakom sebagai ganti cermin berwarna yang ada.

Bawa kereta yang menyerupai akuarium; Apa yang penting ialah apa yang berlaku selepas PUSPAKOM. Selepas itu, tukar cermin untuk warna asal.

 • Cermin kereta retak

Adakah tepat untuk mengatakan bahawa jika kita membawa masuk kereta untuk pemeriksaan di PUSPAKOM, ia masih akan dianggap lulus walaupun cermin depan retak?

Pemeriksaan untuk mengubah hak pemilik dan pemeriksaan jika kenderaan berumur lebih daripada tiga tahun dan ke atas adalah dua isu yang ada.

Ada yang mendakwa bahawa jika terdapat keretakan di bahagian tertentu, seperti kaca depan kereta, ia akan diperiksa.

Sekiranya berlaku perubahan pemilikan, puspakom itu sendiri menyatakan bahawa mereka tidak meletakkan cermin kenderaan yang rosak pada senarai semak.

Demi keselamatan jangka panjang, lebih baik bagi anda yang menghantar pelari atau memandu kenderaan anda sendiri ke puspakom untuk membetulkan cermin.

Sebelum tiba di Puspakom, terdapat masalah: cermin kereta dengan retak kurang daripada enam inci boleh lulus ujian pemeriksaan.

Oleh itu, kemungkinan lulus adalah rendah. Semakan terbaru menyatakan bahawa fisur sehingga 4 inci panjang dibenarkan. Walau bagaimanapun, adalah dicadangkan bahawa anda menukar kerana ia akan memberi manfaat kepada anda.

Siapa yang anda mahu bertanggungjawab jika anda gagal? Nasib baik, jika anda menggantikan cermin dengan yang baru, anda tidak perlu risau jika ia pecah kerana yang lama retak. Sahkan bahawa anda lulus bab cermin.

 • Pilih masa dan hari untuk temujanji.

Janji temu boleh dijadualkan pada masa dan tarikh pilihan anda. Di laman web PUSPAPAKOM pada  www puspakom com my online booking, anda boleh membuat akaun MyPUSPAKOM, atau anda boleh mendapatkan aplikasi telefon pintar MyPUSPAKOM dari Google Play Store.

Satu-satunya platform yang disokong oleh aplikasi ini pada masa ini ialah Android. Di laman web dan aplikasi yang boleh dimuat turun, anda boleh memasukkan butiran mengenai kereta dan janji temu pemeriksaan. Pembayaran dalam talian juga merupakan pilihan.

 • Paparan Peperiksaan

Anda hanya perlu hadir selepas mengatur masa dan tarikh janji temu dengan membentangkan kertas pengesahan atau mengimbas kod QR. Di entri PUSPAKOM, di sebelah pintu masuk, kod ini boleh dibaca.

Tiada wang tambahan diperlukan semasa proses pendaftaran jika anda telah menjadualkan temujanji sebelum ini. Anda masih boleh melengkapkan borang pemeriksaan di kemudahan pemeriksaan PUSPAKOM tanpa membuat temujanji. Bayaran diterima sebelum pemeriksaan.

 • Kenali Penemuan Pemeriksaan.

Pegawai PUSPAKOM akan menghubungi anda selepas pemeriksaan untuk memberi anda penemuan mengenai kenderaan anda. Jika ia tidak berfungsi, anda akan mendapat laporan daripada pemeriksaan, dan pegawai akan memberitahu anda mengapa.

Selain itu, anda mesti kembali ke PUSPAKOM yang sama dalam tempoh sebulan untuk menjalani peperiksaan lain. Anda perlu menjalani pemeriksaan kenderaan yang serupa dengan pemeriksaan awal jika anda tidak muncul dalam tempoh masa yang diperuntukkan.

Anda mesti berjumpa dengan Pegawai PUSPAKOM untuk perbincangan tambahan jika anda gagal lebih daripada tiga kali. Sebaliknya, anda akan menerima sijil kelulusan daripada PUSPAKOM jika anda berjaya.