Surat Pembatalan Insurans

imej cover surat pembatalan insurans

Surat Pembatalan Insurans – Jaminan kewangan untuk anda dan keluarga sekiranya berlaku kemalangan, kerugian atau penyakit serius disediakan melalui takaful dan insurans.

Dalam erti kata lain, insurans adalah kaedah pengurusan risiko yang terutamanya berfungsi sebagai jaminan terhadap kemungkinan kerugian kewangan.

Tetapi pada masa ini, sesetengah daripada mereka tidak dapat terus membayar insurans kerana mereka kehilangan pekerjaan akibat COVID atau sesuatu yang serupa.

Di sini, kita membincangkan cara membuat surat pembatalan insurans kereta.

Cara Batalkan Insurans

Jika anda masih ingin menamatkan perlindungan insurans selepas anda memahami aspek-aspek penting di atas dan membuat keputusan bijak selepas berunding dengan profesional, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Sila tanyakan tentang prosedur pembatalan di bahagian sokongan pelanggan penyedia insurans anda.
 2. Buat surat pembataln insurances anda dengan semua butiran peribadi yang diperlukan. Sesetengah perniagaan hanya menuntut e-mel atau borang pembatalan sebagai ganti surat. Oleh itu, sama ada surat diperlukan atau tidak, anda mesti mendapatkan maklumat daripada perniagaan atau ejen.
 3. Hantar surat menggunakan mel berdaftar.
 4. Sahkan bahawa firma itu memang menamatkan perlindungan anda dengan menyemak. Apabila diperlukan, bertanya tentang kemajuan prosedur dan tarikh siap yang dijangkakan.
 5. Pastikan syarikat menghantar surat yang mengesahkan penamatan insurans kepada anda.
 6. Apabila membayar dengan potongan kad kredit atau akaun simpanan, dapatkan bukti daripada bank bahawa insurans anda telah ditamatkan.

Perkara Penting Yang Anda Mesti Tahu

Anda harus sedar akan implikasi membatalkan perlindungan insurans anda sebelum berbuat demikian. Sebahagian daripada mereka adalah:

 • Pertama, bertanya dengan penyedia insurans atau ejen mengenai premium percutian. Percutian premium adalah masa apabila anda dikecualikan daripada membayar premium.
 • Sekiranya nilai tunai terkumpul mencukupi untuk menampung premium, anda boleh membelanjakannya.
 • Jika anda tidak mempunyai sebab yang baik, jangan batalkan dasar semasa untuk memperoleh yang baharu.
 • Cuba dapatkan perlindungan tambahan atau rider jika polisi perlindungan tidak mencukupi.
 • Sebahagian daripada premium anda benar-benar dibayar kepada ejen sebagai komisen dalam tempoh lima hingga enam tahun pertama. Untuk meletakkannya dengan cara lain, anda hanya akan mendapat sedikit bayaran balik nilai kewangan jika ia dibatalkan pada masa itu. Di samping itu, faktor umur menaikkan premium yang diperlukan untuk mendapatkan insurans baru.
 • Nilai tunai meningkat selepas tahun kedua. Apabila anda menamatkan polisi yang berumur lebih daripada dua tahun dan mendaftarkan insurans baru, nilai tunai anda akan kosong sekali lagi.
 • Anda akan mempunyai sehingga 15 hari selepas mendapat kertas kerja membatalkan insurans untuk menarik balik semua permohonan. Premium akan dikembalikan jika anda membatalkan dalam tempoh masa ini.

Contoh Surat Pembatalan Polisi Insurans

imej contoh surat pembatalan insurans
imej contoh surat pembatalan insurans / contoh surat rasmi pembatalan insurans

Originally posted 2023-04-02 23:30:30.