Harga Roadtax Motor 2023 Mengikuti CC (Wajib Rujuk)

imej cover Harga Roadtax Motor

Harga roadtax motor bergantung kepada jenis dan saiz motor, serta juga kepada kegunaan motor tersebut. Dalam artikel ini, kami akan memberikan maklumat mengenai harga roadtax motor di Malaysia dan faktor-faktor yang mempengaruhi harga tersebut.

Senarai Harga Renew Road Tax Motor Mengikuti CC

Sama ada anda memandu kereta Honda RS150, Yamaha LC, atau mana-mana motosikal lain, harga cukai jalan motosikal 2023 di Semenanjung Malaysia dan harga untuk Sabah dan Sarawak ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kapasiti EnjinKOS SEMENANJUNGKOS SABAH SARAWAK
Kos renew roadtax untuk motor bagi 150cc dan kebawahRM2RM2
Kos renew roadtax motor 151cc hingga 200cc dan insuranRM30RM9
Kos renew roadtax motor 201cc hingga 250cc dan insuranRM50RM12
Kos renew roadtax motor 251cc hingga 500cc dan insuranRM180RM30
Kos renew roadtax motor  501cc hingga 800ccRM250RM40
Melebihi 800ccRM350RM42

*roadtax motor malaysia / motorbike road tax / bayaran roadtax motor / motorcycle road tax

Cara Renew Harga Roadtax

Lawati Halaman Kemas Kini Cukai Jalan dan daftar atau log masuk menggunakan e-mel, Google atau akaun Facebook anda.

Langkah 1: Insurans anda harus digunakan untuk mengemas kini cukai jalan anda.

Jika anda mempunyai insurans aktif, pilih “Ya”. Sekiranya “Tidak” dipilih, anda boleh memilih antara dua rakan kongsi kami yang dipercayai: ZURICH atau Berjaya Sompo Insurance, kedua-duanya menerima permohonan dalam talian!

Bergantung kepada pelan dan penyedia insurans, terdapat beberapa kelebihan untuk memperbaharui insurans anda secara dalam talian, termasuk diskaun, sebut harga cepat, pembaharuan insurans cepat, tambahan yang fleksibel dan banyak lagi.

imej langkah 1 cara renew roadtax motor
imej langkah 1 cara renew roadtax motor
imej langkah 2 cara renew roadtax motor
imej langkah 2 cara renew roadtax motor

Langkah 2: Masukkan maklumat peribadi anda, dan apabila anda selesai, kami akan memberikan harga dengan segera. Selepas itu, anda boleh memilih pilihan pembayaran pilihan anda dan menyelesaikan transaksi. Setelah selesai, berehat dan tunggu 3 hari perniagaan untuk cukai jalan anda dihantar ke rumah anda.

*Terdapat variasi serantau dalam masa penghantaran.

imej langkah 3 cara renew roadtax motor
imej langkah 3 cara renew roadtax motor (form contoh roadtax motor)

Renew Harga Roadtax Motor Online

Anda kini mempunyai dua alternatif untuk memperbaharui cukai jalan anda secara dalam talian: sistem myeg atau sistem mysikap.

Memandangkan ia sering menyediakan perkhidmatan dan perkhidmatan dalam talian yang melibatkan organisasi kerajaan di Malaysia, Myeg Online adalah salah satu syarikat IT yang agak dekat dengan kerajaan.

Hal ehwal kerajaan dalam talian boleh dipermudahkan dengan pelbagai penyelesaian. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Insolvensi Malaysia, dan Pusat Zakat adalah antara organisasi kerajaan yang bekerjasama dengan perniagaan ini.

Kebaikan Renew Harga Roadtax Motor & Kereta Online

  • Mengurangkan keperluan masa dan kos pengangkutan seperti petrol dan tempat letak kereta
  • Jika anda ingin memperbaharui, anda tidak perlu menunggu ia tamat tempoh. Sebaliknya, anda boleh mengemas kini 2 bulan lebih cepat menggunakan kaedah dalam talian.
  • Tidak perlu melakukan perjalanan ke mana-mana dalam kenderaan atau motosikal anda. Lebih selamat. Di hadapan komputer anda, berniaga sendirian
  • Anda boleh membayar yuran pembaharuan insurans dan cukai jalan kereta dan motosikal secara dalam talian, menggunakan kad kredit.
  • Tidak ada sebab untuk membayar pelari jika tidak ada masa. lebih banyak wang Anda boleh menyelesaikan semuanya sendiri.

Renew Harga Roadtax di Pejabat Pos

Dokumen di pejabat pos untuk memperbaharui cukai jalan. Anda perlu menyediakan beberapa dokumen ini jika anda ingin membuat atau memperbaharui cukai lebuh raya atau cukai jalan kereta anda di pejabat pos.

Bolehkah saya mengemas kini cukai jalan saya di pejabat pos terlebih dahulu? Sudah tentu, pejabat pos adalah tempat anda boleh memperbaharui cukai jalan anda.

Dokumen yang perlu anda bawa ke pejabat pos untuk mengemas kini cukai jalan anda adalah penting untuk diiktiraf dan disahkan oleh kaunter pejabat pos sebelum meneruskan mencetak cukai jalan kenderaan anda.

Sekiranya semua dokumen ini lengkap, membayar cukai jalan kereta di pejabat pos akan lebih mudah.

Originally posted 2023-01-05 13:51:56.