Senarai Harga Roadtax Axia

imej cover harga roadtax axia

Harga cukai jalan kereta Axia – Anda pasti ingin tahu berapa harga roadtax axia jika anda ingin membuat kajian atau tinjauan mengenai kadar cukai jalan untuk kenderaan ini.

Sama ada anda melakukan penyelidikan sebelum membeli kereta axia ini, atau anda hanya mahu memfailkan cukai jalan pertama anda pada kenderaan Axia Perodua.

Membuat tinjauan pendapat mengenai topik yang belum kita fahami boleh diterima. Faktor yang paling penting ialah anda ingin mengetahui harga cukai jalan kereta Axia terlebih dahulu supaya anda dapat membuat anggaran yang matang untuknya.

Senarai Harga Roadtax Axia

Harga roadtax axia ini dibahagikan kepada dua tempoh. axia road tax Seperti berikut :

  • Tempoh 6 bulan, Harga RM 10
  • Tempoh 12 bulan, Harga RM 20

Cukai lebuh raya atau LKM untuk kereta Perodua Axia ini terbahagi kepada dua tempoh enam dan satu tahun atau dua belas bulan. Anda perlu membayar roadtax Axia ini sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan.

Jika anda mengaktifkan roadtax kereta anda sekali setiap enam bulan, ini bermakna anda perlu melakukannya dua kali setahun untuk kenderaan Axia anda.

Faktor Penentu Harga Roadtax Axia

1. Saiz mesin

Jumlah cukai jalan yang perlu anda bayar bergantung kepada kuasa enjin kenderaan anda. Sebagai contoh, nombor (1.0 / harga roadtax axia 1.0, 2.0, atau 3.0) yang boleh didapati pada setiap model kereta. Kapasiti enjin kereta sebenarnya ditunjukkan oleh setiap angka ini.

Kerajaan telah menetapkan senarai kadar cukai jalan berdasarkan saiz mesin. Secara umum, pembayaran roadtax akan lebih besar jika mesin anda lebih berkuasa.

2. Lokasi Geografi (Labuan/Langkawi/Pangkor, Semenanjung Malaysia, atau Malaysia Timur)

Bayaran roadtax berbeza-beza bergantung pada tempat tinggal anda. Kesimpulannya, daripada tempat-tempat yang disebutkan di atas, Semenanjung Malaysia mempunyai kadar cukai jalan yang paling mahal.

Penduduk yang mempunyai kenderaan berdaftar di Labuan, Langkawi dan Pangkor dikehendaki membayar cukai jalan sebanyak RM20 bagi kenderaan yang mempunyai enjin kurang daripada 1000cc.

Walau bagaimanapun, jika kenderaan mereka mempunyai saiz enjin 1000 cc atau lebih, pemilik kenderaan Semenanjung Malaysia dikehendaki membayar 50% daripada yuran cukai jalan.

3. Jenis Kenderaan (Saloon vs Bukan Saloon)

Jenis kenderaan adalah elemen seterusnya yang akan mempengaruhi magnitud variasi cukai jalan kereta Malaysia. Terdapat dua klasifikasi untuk kenderaan jenis ini: saloon dan bukan saloon.

Kereta yang diklasifikasikan sebagai bukan saloon sering mengenakan yuran yang lebih tinggi daripada kereta yang diklasifikasikan sebagai saloon. Untuk membezakan antara kereta sedan dan bukan sedan.

4. Penggunaan dan pemilikan kereta

Kenderaan anda dikategorikan sebagai kenderaan perdagangan jika didaftarkan atas nama perniagaan. Oleh itu, cukai lebuh raya yang perlu anda bayar lebih mahal daripada cukai lebuh raya untuk kenderaan persendirian.

5. Kadar cukai jalan Malaysia ditentukan

Perbezaan kadar cukai jalan, seperti yang dinyatakan sebelum ini, bergantung kepada beberapa pembolehubah, termasuk saiz enjin kenderaan, jenis kenderaan, dan juga kawasan geografi. Dari segi saiz enjin, semakin besar saiz enjin kenderaan, semakin banyak cukai jalan dibayar.

Adakah Ada Cas Lain Yang Dikenakakan?

Bergantung kepada di mana anda melakukan cukai jalan kereta, anda boleh memutuskan bila anda mahu melakukannya. Sebagai contoh, tiada caj tambahan jika anda membayar cukai jalan untuk kereta Axia ini di Agensi Pengangkutan Jalan atau JPJ.

Anda hanya perlu membayar yuran roadtax kereta Axia. Lokasi lain mengenakan bayaran lebih daripada JPJ. Walau bagaimanapun, kos tidak berlebihan. Hanya yuran perkhidmatan untuk mencetak cukai jalan kereta Axia anda.

Originally posted 2022-12-29 11:15:06.