Senarai Harga Insurans Kereta Mengikut CC

imej cover harga insurans kereta

Harga Insurans Kereta – Memiliki kereta menjadikannya mudah untuk melakukan tugas harian anda dalam masyarakat kita.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa selalu ada kemungkinan kemalangan atau kerugian lain.

Akibatnya, mengekalkan kestabilan kewangan anda sangat bergantung pada mendapatkan insurans kereta.

Dalam catatan ini, kita akan membincangkan berapa banyak kos insurans kenderaan dan faktor-faktor yang mempengaruhinya.

Jenis Insurans Kereta

imej jenis insurans kereta
imej jenis insurans kereta

Jenis perlindungan insurans yang anda pilih juga akan memberi kesan kepada harga insurans kereta anda.

Polisi insurans komprehensif lebih mahal daripada insurans liabiliti pihak ketiga, yang merupakan bentuk insurans yang paling asas.

1.Comprehensive

Tahap maksimum perlindungan kenderaan ditawarkan oleh insurans komprehensif, yang merupakan bentuk perlindungan yang paling komprehensif.

Ini terdiri daripada kerugian kewangan yang disebabkan oleh kecelakaan, kebakaran, kecurian, dan kemusnahan yang berkaitan dengan bencana alam. Harga insuran kereta first party berbeza beza.

2.Third Party Fire and Theft

Insurans Kebakaran dan Kecurian Pihak Ketiga melindungi kerosakan akibat kebakaran dan kecurian serta liabiliti untuk kerugian yang dialami oleh pihak ketiga akibat daripada insiden yang dipertanggungjawabkan oleh pemilik kenderaan.

3.Third Party Coverage

Hanya kos yang ditanggung oleh pihak ketiga akibat daripada insiden yang dibawa oleh pemilik kenderaan dilindungi di bawah perlindungan pihak ketiga.

Jenis insurans yang paling mudah dan paling murah adalah yang satu ini. harga insurans kereta 3rd party Berbeza beza.

Faktor Yang Menentukan Harga Insurans Kereta

  • Harga pasaran kereta

Biasanya, kos insurans atau premium kereta anda akan diputuskan oleh nilai pasaran semasa kereta.

Kenderaan dengan nilai pasaran yang lebih besar biasanya mempunyai nilai insurans yang lebih tinggi (jumlah perlindungan).

Sebagai contoh, kenderaan BMW 2 Series Gran Coupe serba baharu berharga RM199,177 tidak diragui akan dinilai nilai insurans yang lebih tinggi berbanding kenderaan Honda Jazz serba baharu berharga RM75,300.

Walau bagaimanapun, apabila kos nilai pasaran semasa kereta anda menurun dari tahun ke tahun, ia pasti mempunyai kesan buruk terhadap kos insurans auto anda.

  • Tahun sebuah kereta dihasilkan

Tahun kereta anda dihasilkan adalah faktor lain yang mempengaruhi kos insurans anda. Sebagai contoh, kereta yang dibuat pada tahun 2016 sudah pasti akan lebih murah untuk diinsuranskan daripada kereta yang dibuat pada tahun 2021.

Ringkasnya, kereta terpakai akan mempunyai insurans auto yang lebih murah daripada yang baru.

  • Diskaun tanpa tuntutan (NCD)

Kos insurans auto anda dipengaruhi oleh kadar NCD. Jika anda belum memfailkan sebarang tuntutan sepanjang tahun, syarikat insurans akan memberi anda NCD, atau tiada diskaun tuntutan, pada insurans auto anda.

Peratusan orang dengan NCD adalah antara 0% hingga 55%. (maksimum). Semakin rendah kos insurans yang mungkin anda perolehi bergantung pada betapa berharganya NCD anda.

  • Jenis insurans kereta

Jenis perlindungan insurans yang anda pilih juga akan memberi kesan kepada kos insurans auto anda.

Polisi insurans komprehensif lebih mahal daripada insurans liabiliti pihak ketiga, yang merupakan bentuk insurans yang paling asas.

Insurans komprehensif adalah wajib bagi semua kereta dan kenderaan baru yang berumur kurang daripada sepuluh tahun.

Perlindungan insurans pihak ketiga, kebakaran, dan kecurian dinasihatkan untuk kenderaan lama yang berumur sekurang-kurangnya 15 tahun untuk melindungi kenderaan dengan lebih baik.

  • Lokasi

Secara umum, kos insurans kereta lebih tinggi bagi mereka yang tinggal di kawasan metropolitan daripada mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

Di samping itu, insurans kenderaan Semenanjung lebih mahal daripada insurans auto Sabah dan Sarawak.

Ini berikutan Semenanjung Malaysia mempunyai nilai pasaran automotif dan penilaian risiko yang lebih besar berbanding Sabah dan Sarawak.

  • Sejarah Lesen memandu

Insurans anda akan lebih murah jika anda memandu dengan selamat (mempunyai rekod yang baik) daripada jika anda memandu secara melulu atau berbahaya (mempunyai rekod buruk, seperti terlibat dalam kesalahan lalu lintas dan kemalangan jalan raya).

Memandangkan penting untuk menanggung risiko yang lebih besar jika mereka bersetuju untuk menawarkan perlindungan insurans untuk kereta yang dimiliki atau didorong oleh pemandu berisiko.

Firma insurans dan pengendali Takaful melihat pemandu berbahaya sebagai pemandu berisiko tinggi. Akibatnya, di mana kosnya lebih besar daripada risiko yang diandaikan oleh penyedia insurans, adalah munasabah.

  • Pekerjaan

Kenderaan anda akan mempunyai kos insurans yang lebih tinggi jika pekerjaan anda menuntut anda untuk sering memandu ke lokasi projek (atau kerja).

Ini kerana, berbanding dengan individu yang hanya menggunakan kereta mereka untuk tujuan peribadi, kereta anda lebih cenderung terlibat dalam kemalangan dan mengalami kerosakan.

Cara Kira Harga Insurans Kereta

Berikut adalah formula asas untuk memikirkan kos insurans auto:

imej pengiraan harga insurans kereta
imej pengiraan harga insurans kereta
imej pengiraan hitungan  harga insurans kereta
imej pengiraan hitungan harga insurans kereta

Ilustrasi bagaimana menentukan kos insurans bagi sebuah Perodua Myvi dengan perlindungan RM31,000

Senarai Harga Insuran Kereta Mengikut CC

Sila semak harga insuran kereta dibawah (sebut harga insurans kereta),

NoJenis KeretaSaiz EnjinHarga Insuran Kereta
1.Perodua Bezza1.0 ccRM 390
1.3 ccRM 450
2.Perodua Myvi1.0 ccRM 330
1.3 ccRM 420
1.5 ccRM 600
3.Honda Civic1.5 cc turboRM 1.640
1.8 ccRM 1.470
4.Honda Accord2.0 ccRM 2.230
2.4 ccRM 2.700

Sebenarnya, cc ini tidak mempunyai senarai harga insurance kereta. Walaupun cc enjin yang anda gunakan adalah sama, kebolehubahan premium kadar insurans kereta lebih besar kerana pelbagai keadaan.

Ilustrasi mudah ialah jika pengiraan insuran kereta anda memandu Honda Civic 2.0 dan rakan anda sebuah Honda Accord 2.0.

Adakah bayaran insuran kereta sama untuk kedua-dua kenderaan ini? Jawapannya sama sekali tidak.

Tetapi kita akan memberi contoh berikut adalah senarai kos insurans kereta yang dipecahkan oleh kapasiti enjin bergantung kepada jenama, tahun, NCD, nilai pasaran yang sama, dan pelbagai cc enjin.

Tetapi gambar di atas hanyalah ilustrasi untuk Harga insurans kereta axia , harga insurans kereta kancil 850 , harga insurans kereta bezza, harga insurans kereta viva dan harga insurans kereta alza tetap berbeza dan menyesuaikan keadaan.