Roadtax Motor Mati Lebih 5 Tahun

imej cover roadtax motor mati lebih 5 tahun

Roadtax Motor Mati Lebih 5 Tahun – Apabila roadtax motor mati lebih 5 tahun, tindakan yang perlu diambil adalah menghidupkan semula roadtax tersebut agar motor boleh digunakan secara sah di atas jalan raya.

Bagaimanapun, sebelum itu, pemeriksaan puspakom perlu dilakukan untuk memastikan motor memenuhi syarat keselamatan dan kebolehgunaan.

Untuk menghidupkan cukai jalan motosikal tamat tempoh, pemilik motor perlu mengikuti prosedur yang telah ditetapkan oleh pihak JPJ.

Setelah semua denda dan cukai dibayar, pemilik motor perlu membawa motor ke pusat pemeriksaan PUSPAKOM untuk menjalani pemeriksaan keselamatan dan kebolehgunaan.

Untuk Maklumat lanjut jom semak dibawah ini !

Sebab Roadtax Mati Lebih 5 Tahun

Beberapa punca mengapa berlakunya kes-kes roadtax motor mati lebih 5 tahun adalah seperti berikut:

 1. Membiarkan roadtax motor/lesen kenderaan motor atau cukai jalan motor tidak dihidupkan secara tepat pada masanya.
 2. Membeli motor tanpa membuat semakan terlebih dahulu mengenai tarikh akhir roadtax motor mati.
 3. Pemilik meninggal dunia menyebabkan motor tidak digunakan dan proses tukar nama tidak dilakukan.
 4. Tidak menghidupkan roadtax motor kerana memiliki saman blacklist (senarai hitam) hingga melebihi 5 tahun.

Ada banyak lagi contoh-contoh lain yang mungkin menjadi sebab mengapa roadtax motor mati lebih 5 tahun ini berlaku.

Adakah Denda Bila Roadtax Motor Mati Lebih Dari 5 Tahun?

Dalam situasi di mana roadtax motor mati lebih daripada 5 tahun, denda akan dikenakan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia.

Jumlah denda ini bergantung kepada tempoh lama roadtax motor tidak dihidupkan semula dan jenis motosikal yang dimiliki.

Untuk mengetahui jumlah denda yang perlu dibayar, anda perlu menghubungi JPJ Malaysia atau mengunjungi cawangan JPJ yang terdekat untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Walaupun begitu, sebagai tindakan pencegahan yang baik, pastikan roadtax motor anda sentiasa dihidupkan semula pada masa yang ditetapkan untuk mengelakkan denda dan masalah yang lebih besar di masa hadapan.

Cara Renew Roadtax Motor Lebih Dari 5 Tahun

Semak Langkah Cara renew roadtax motor,

1. Langkah Pertama

Imej Langkah 1 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun
Imej Langkah 1 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun

Yang perlu dilakukan ialah membuat temujanji dengan PUSPAKOM. Anda boleh melakukannya melalui laman web PUSPAKOM atau menghubungi pejabat terdekat.

Anda perlu membayar RM20 untuk pemeriksaan, atau jika ingin lebih murah, anda boleh membuat temujanji semasa sambutan Aidilfitri atau Tahun Baru Cina.

Selepas membuat temujanji, anda perlu mempersiapkan diri dengan baik. Pastikan bahagian yang rosak telah dibaiki, contohnya, jika cermin sisi motosikal anda rosak, sila pasang cermin baru sebelum memasuki pemeriksaan.

2. Langkah Kedua

Ialah mendapatkan Permit Perjalanan Sementara (JPJ K12) di JPJ terdekat. Ini diperlukan kerana anda akan dianggap melanggar undang-undang jika memandu dengan roadtax mati.

Imej langkah 2 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun
Imej langkah 2 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun

Permit ini seakan-akan roadtax sementara dan hanya boleh digunakan sekali sahaja. Jika ingin lebih mudah, anda boleh mencetak dan mengisi borang permit terlebih dahulu agar mudah mendapatkan pengesahan pegawai.

Imej langkah 2 Borang cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun
Imej langkah 2 Borang cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun

Selain permit ini, anda perlu membawa beberapa dokumen lain seperti geran asal motosikal, kad pengenalan dan lesen memandu (pastikan lesen anda masih aktif).

Terdapat juga sesetengah orang yang enggan mendapatkan permit ini. Namun, lebih baik berjaga-jaga kerana anda boleh dikenakan saman jika memandu tanpa permit perjalanan sementara.

3. Langkah Ketiga

imej langkah 3 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun
imej langkah 3 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun

Bagaimana cara pemeriksaan motosikal dijalankan pada langkah ketiga? Untuk memudahkan proses pemeriksaan, gambar yang disediakan di bawah boleh dijadikan rujukan.

Setelah mendaftar dan membayar, tunggulah pegawai PUSPAKOM datang memeriksa motosikal anda. Pegawai tersebut akan melakukan beberapa perkara seperti:

 1. Membandingkan nombor chasis pada motosikal dengan nombor chasis pada geran untuk memastikan kesepadanan.
 2. Memeriksa fungsi lampu hadapan, lampu isyarat, lampu belakang, dan horn.
 3. Jika semua komponen berfungsi dengan baik, anda dianggap lulus dan laporan pemeriksaan akan diberikan pada hari yang sama (sah hanya selama sebulan). Pastikan anda memperbaharui roadtax dalam tempoh tersebut.
imej langkah 4 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun
imej langkah 4 cara renew roadtax motor lebih dari 5 tahun

4. Langkah Keempat

Setelah lulus dan menerima laporan pemeriksaan daripada PUSPAKOM, korang bolehlah meneruskan niat untuk renew roadtax dan beli insurans motosikal korang.

Bagaimana Cara Renew Roadtax Motor Lebih Dari 5 Tahun Sebab Saman Blacklist?

Berikut adalah langkah-langkah mudah yang perlu diikuti untuk membuat rujukan:

 1. Pertama sekali, pastikan anda menyelesaikan bayaran saman blacklist terlebih dahulu. Jika dua daripada lima saman adalah blacklist, anda hanya perlu menyelesaikan dua saman blacklist tersebut terlebih dahulu untuk melepaskan proses hidup roadtax motor anda.
 2. Pastikan motor anda diselenggara dengan melakukan penyelenggaraan berkala, terutamanya pada bahagian penting seperti tayar yang harus mempunyai bunga, lampu depan dan lampu belakang serta lampu isyarat sisi yang berfungsi dengan baik.
 3. Bawa motor anda ke pusat pemeriksaan kenderaan seperti PUSPAKOM atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terdekat untuk menjalani pemeriksaan. Di JPJ, pemeriksaan ini dikenali sebagai PG10.
 4. Setelah lulus pemeriksaan, pastikan anda mengaktifkan insurans dan roadtax motor anda.
 5. Anda sekarang telah selesai dan boleh memandu motor anda dengan yakin.