RoadTax Hilang? Ni Cara Dapatkan Baru (Motor & Kereta)

imej cover Roadtax Hilang

Roadtax Hilang – Adakah anda tahu apa yang perlu dilakukan jika cukai jalan atau lesen memandu (LKM) anda dicuri, rosak atau hilang (roadtax motor hilang / roadtax kereta hilang)?

Ia boleh tersalah letak di dompet, rosak, atau bertaburan kerana beberapa sebab.

Sudah tentu ramai yang mempunyai soalan berkaitan cara mendapatkan Permit Kenderaan Bermotor atau Cukai Jalan Belakang

Anda tidak perlu risau kerana masih terdapat banyak pilihan untuk mendapatkan kembali cukai jalan yang hilang atau lesen memandu baru.

Apa Perlu Buat Jika Roadtax Hilang?

Sebenarnya mengemas kini roadtax yang hilang atau rosak sama sekali tidak sukar. Terdapat hanya dua perkara yang perlu anda serahkan untuk mendapatkan roadtax baru: salinan geran (jika ada), dan kad pengenalan.

Selagi anda tahu nombor polis dan nombor plat kenderaan anda, anda tidak perlu risau jika geran itu hilang.

Setelah memperoleh barang-barang yang diperlukan, anda perlu mengunjungi cawangan tempatan Agensi Pengangkutan Jalan (JPJ), mengisi borang K (seperti yang ditunjukkan di bawah), dapatkan nombor giliran, dan tunggu sementara permohonan anda diproses.

imej borang K
imej borang K (road tax hilang /  contoh roadtax motor )

Jika anda mengabaikan untuk membayar cukai jalan, anda akan dikenakan hukuman. Ia berharga RM20 untuk sebuah motosikal dan RM50 untuk sebuah kenderaan untuk mendapatkan salinan baharu cukai jalan kenderaan atau Lesen Kenderaan Motor (LKM).

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk menyelesaikan proses yang diperlukan untuk mendapatkan salinan RoadTax baru; ia hanya mengambil masa.

Anda akan mendapatkan cukai jalan untuk kereta baru anda melalui kaunter JPJ sebaik sahaja anda melengkapkan borang permohonan untuk salinan atau penggantian pendaftaran kenderaan, salinan atau penggantian sijil pendaftaran kenderaan, atau salinan lesen perdagangan kenderaan motor.

Adakah denda penggantian roadtax yang hilang?

Jika anda mengabaikan untuk membayar cukai jalan, anda akan dikenakan hukuman. Salinan baru cukai jalan kereta anda atau bayaran untuk mengendalikan kenderaan bermotor (LKM) :

  • Motosikal dengan harga RM20 (denda bayaran roadtax motor)
  • RM 50 atau lebih untuk sebuah kereta.

Cara Dapatkan Penggantian Roadtax Di Pejabat Pos

Kembali kepada soalan asal kami: Bolehkah cukai jalan di pejabat pos dimansuhkan selain cukai jalan JPJ?

Tidak, itu bukan penyelesaian kepada soalan ini. Sekiranya terdapat kes kerugian, cukai jalan kereta atau motosikal anda tidak boleh dilanjutkan di pejabat pos.

Tetapi anda telah mengemas kini cukai jalan kenderaan di pejabat pos. Sekiranya dokumen cukai jalan hilang, bolehkah pejabat pos mencetak yang lain? Sambutannya sama sekali tidak.

Pemilik kenderaan dikehendaki membuat cap jari kepada JPJ. Cap ibu jari ini tidak ditawarkan oleh pejabat pos.

Pemilik sahaja? Bagaimana jika seseorang selain pemilik mempunyai kuasa untuk membatalkan cukai jalan?

Timbalan pemilik yang mahu roadtax dihapuskan sama sekali tidak dibenarkan. Pemilik kenderaan wajib di bawah geran hanya perlu hadir ke JPJ.

Cukai jalan baru hilang tanpa pemilik dan tidak boleh dikeluarkan. Bagi mengelakkan kes penipuan cukai jalan atau penipuan percetakan cukai jalan, JPJ tegas dalam hal ini.

Dokumen Sokongan Untuk Roadtax Hilang

Sebenarnya mengemas kini roadtax yang hilang atau rosak sama sekali tidak sukar. Untuk roadtax baru, anda hanya perlu menyediakan dua elemen yang disenaraikan di bawah:

  • Berikan salinan (jika ada)
  • KTP dan fotokopi.
  • Borang K (boleh didapati di kaunter JPJ)

NOTA: Selagi anda mengetahui nombor polis dan nombor plat kenderaan anda, anda tidak perlu risau jika tiada geran.

Bila pemilik kenderaan tidak dapat hadir, bolehkah digantikan wakil

Ya. Pemilik kenderaan boleh menghantar wakil (ahli keluarga atau rakan) untuk mendapatkan salinan roadtax baru bagi pihak anda jika mereka tidak dapat hadir sendiri. Kertas kerja berikut hendaklah disediakan oleh wakil:

  • Buat kad pengenalan pendua pemilik kenderaan.
  • Salinan geran kenderaan
  • Pendua ID Wakil
  • Borang K yang lengkap

Bolehkah dapatkan penggantian roadtax hilang secara online

Walaupun sebelum ini anda telah melakukan perluasan cukai jalan secara dalam talian di JPJ, anda sebagai pemilik kereta perlu pergi ke JPJ berhampiran jika cukai jalan hilang.

Tidak seperti lanjutan cukai jalan dalam talian JPJ yang biasa, syaratnya agak ketat. Anda mesti memenuhi kriteria dokumen yang disebutkan di atas agar cukai jalan yang hilang digantikan dengan yang baru (reprint road tax).