Pembatalan Evp Grab

imej cover Pembatalan Evp Grab

Baru-baru ini, Grab mengumumkan bahwa mereka akan membatalkan layanan pengisian uang elektronik (EVP) yang digunakan oleh pengguna di dalam aplikasi GrabPay.

EVP sendiri merupakan salah satu fitur yang cukup populer digunakan oleh pengguna Grab di Indonesia sebagai alternatif pembayaran selain menggunakan uang tunai atau kartu kredit.

Keputusan untuk membatalkan layanan EVP ini diambil oleh Grab sebagai bagian dari strategi mereka untuk fokus pada bisnis inti, yaitu layanan transportasi online.

Meskipun demikian, Grab tetap menyediakan opsi pembayaran yang mudah dan aman bagi pengguna, termasuk melalui penggunaan e-wallet seperti OVO, GoPay, dan LinkAja yang tersedia di aplikasi GrabPay.

Pembatalan layanan EVP Grab ini tentunya akan berdampak bagi para pengguna yang terbiasa menggunakan fitur tersebut.

Oleh karena itu, Grab telah memberikan pengumuman resmi dan memberikan opsi alternatif bagi para pengguna untuk melakukan pengisian saldo di dalam aplikasi.

Punca Pembatalan Evp Grab

Perkhidmatan ini boleh dibatalkan secara amnya atas beberapa sebab, termasuk:

 • Kekurangan permintaan: Sekiranya terdapat sedikit permintaan untuk perkhidmatan EVP, perniagaan boleh memilih untuk menghentikannya untuk menjimatkan perbelanjaan operasi.
 • Masalah pengawalseliaan: Pihak berkuasa kerajaan atau perbandaran mungkin mempunyai masalah pengawalseliaan yang mengakibatkan pemberhentian perkhidmatan EVP.
 • Persaingan: Oleh kerana kewujudan perkhidmatan lain yang lebih menarik bagi rakan pemandu, Grab boleh memilih untuk menamatkan EVP.
 • Perubahan dalam strategi syarikat: Organisasi boleh memilih untuk menumpukan perhatian kepada perkhidmatan lain yang lebih menguntungkan dan memotong mereka yang tidak lagi diperlukan untuk rancangan perniagaan keseluruhan mereka.

Oleh kerana firma Grab itu masih belum mengeluarkan komen rasmi yang menjelaskan punca pembatalan EVP, semua penjelasan yang disebutkan di atas hanyalah teka-teki.

Cara Pembatalan Evp Grab

Jika mana-mana yang berikut memohon dan anda perlu membatalkan Permit Kenderaan E-hailing (EVP) anda:

 • Jual kereta anda.
 • Ubah suai kereta berdaftar menggunakan Grab
 • Tukar jenis perkhidmatan kepada basikal daripada kereta
 • Tukar maklumat pemilik kereta dan plat lesen pada Grant
 • Kereta ini tidak lagi digunakan di platform e-hailing kami.

Apa yang perlu anda lakukan adalah seperti berikut:

 • Langkah 1

Hantar borang pengisytiharan pada grb.to/evpdeclaration dalam langkah pertama. (Diperlukan hanya untuk Pemandu Malaysia Barat)

 • Langkah 2

Lengkapkan borang berikut.

*Grab akan menghantar e-mel kepada anda salinan lembut borang cancel EVP grab sebaik sahaja ia menerima data anda. Sila pastikan anda mencari respons kami dalam folder Spam anda juga.

 • Langkah 3

Selesai Pemeriksaan Khas(B2)* di mana-mana lokasi Puspakom. (Diperlukan untuk semua permohonan yang melibatkan Batal Kekal) jangan lupa tuk booking puspakom batal e hailing (car booking cancellation letter)

Anda tidak boleh mengubah status kereta anda sehingga anda selesai pemeriksaan Puspakom. Pemeriksaan puspakom adalah jenis B2.

Seperti sebelum ini, anda menggunakan borang puspakom b2 ini untuk mengubah status kereta anda apabila anda ingin mendaftar.

Tukar status kenderaan e hailing ke persendirian jadi, prosedurnya sama tetapi dijalankan secara terbalik untuk membatalkan e-hailing.

Anda mesti hadir di JPJ terdekat sebaik sahaja EVP cancellation dibuat dan puspakom b2 telah selesai. Bukan UTC sama ada anda boleh melawat JPJ untuk daerah anda.

Isi borang JPJ K8 dan aturkan untuk mengubah status anda sebelum datang ke JPJ (mengikut perubahan semasa). Kod penggunaan boleh diubah menggunakan borang ini.

Prosesnya sama seperti jika anda mahu mula-mula mendaftar untuk e-hailing, adakah saya betul? Baru-baru ini menyelesaikan penukaran ini. Kereta anda kini diklasifikasikan sebagai kereta persendirian atau persendirian, seperti sebelum ini.

 • Langkah 4

Hantar Borang Pembatalan EVP (Salinan JPJ), borang Laporan Pemeriksaan Khas B2 puspakom (rujuk Langkah 4) dan borang JPJK8 (Pind.1/2016) ke pejabat JPJ yang berhampiran.

[Penting] Perhatikan perkara berikut:

Pengeluaran TIDAK lagi dibenarkan selepas Grab memproses permintaan pembatalan EVP.

Anda hanya boleh menghantar permintaan permohonan EVP anda selepas 30 hari telah berlalu selepas tarikh pembatalan

EVP anda jika anda ingin memohon semula untuk EVP untuk plat kereta yang anda minta sebelum ini telah dibatalkan.

 • Tarikh akhir 30 hari tidak terpakai kepada permintaan EVP untuk kenderaan baru atau permintaan untuk mengubah pemilik kenderaan.
 • Kaunter JPJ mempunyai Borang JPJK8(Pind.1/2016).

Berapa Lama Proses Pembatalan Evp Grab?

Saya tidak dapat menyatakan dengan pasti berapa lama masa yang diperlukan Grab untuk menamatkan perkhidmatan Peruntukan Kenderaan Ekspres (EVP).

Walau bagaimanapun, prosedur untuk menamatkan perkhidmatan sering memerlukan beberapa langkah dan mengambil sedikit masa, termasuk:

 • Pengumuman rasmi: Firma itu secara rasmi akan memaklumkan kepada orang ramai dan rakan pemandu mengenai pemberhentian perkhidmatan.
 • Masa Peralihan: Perniagaan akan menyediakan tempoh peralihan di mana rakan pemandu boleh menyelesaikan prosedur pembatalan dan beralih kepada pilihan lain.
 • Penyelesaian pentadbiran: Rakan penggerak bertanggungjawab untuk pelaporan, penyelesaian pentadbiran, dan pembayaran semasa prosedur ini.

Bergantung pada kerumitan dan kuantiti rakan memandu yang terjejas, prosedur pembatalan perkhidmatan mungkin mengambil masa antara beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, saya tidak dapat memberikan anggaran yang kukuh berapa lama proses pembatalan akan mengambil masa kerana Grab masih belum membuat pengumuman rasmi mengenai pembatalan EVP.

FAQ

Apakah yang berlaku kepada akaun pemandu saya jika kenderaan new pending selepas pembatalan EVP?

Sementara menunggu kereta baharu diberikan untuk aplikasi EVP, kami akan menyahaktifkan akaun pemandu anda buat sementara waktu