NCD Motosikal

imej NCD Motosikal

NCD Motosikal – Di Malaysia, firma insurans memberikan pemilik motosikal yang belum memfailkan tuntutan terhadap perlindungan insurans mereka pada tahun sebelumnya diskaun yang dikenali sebagai NCD (Diskaun Tanpa Tuntutan).

Anda pemilik motosikal? Tahu apa itu NCD motosikal? Baca artikel ini untuk tahu manfaat, kadar, maksimum, cara semak, dan jenis tuntutan yang tidak menghilangkan NCD motosikal. Juga, pelajari cara pindah NCD dari syarikat dan ke motosikal lain.

Benefit NCD motosikal

NCD menyumbang kepada penjimatan sebelum anda mendapat insurans auto. Kurang wang akan keluar dari poket anda jika kereta anda mempunyai ncd yang lebih besar .

Perlu diingat juga bahawa kelebihan NCD ini hanya terpakai kepada pelbagai kereta milik pemilik yang sama.

Kereta yang berbeza merujuk kepada pelbagai jenis kereta. Walau bagaimanapun, motor NCD untuk motor lain.

NCD Motosikal Rate

Apabila polisi insurans diperbaharui, semua jenis pemilik kenderaan akan menerima diskaun NCD secara automatik. Perlu diingatkan bahawa jika tuntutan difailkan di bawah perlindungan anda, NCD anda boleh kembali kepada sifar.

TahunKadar NCD
Tahun Pertama0%
Tahun Kedua15%
Tahun Ketiga20%
Tahun Keempat Ke atas25% (maksimal)

Maksimum NCD Motosikal

TahunNCD Motor (%)
10
210
315
425 (max)
525 (max)
625 (max)
725 (max)
825 (max)

Jadual ini menunjukkan ncd untuk motosikal peratusan yang disediakan oleh syarikat insurans.

Untuk pendaftaran nama baru, jumlah peratusan awal bagi pemilik kenderaan bermotor NCD adalah 0%.

Peratusan, iaitu 10% untuk motosikalakan meningkat secara beransur-ansur.

Sekiranya tiada tuntutan insurans difailkan, perkara berikut akan meningkat.

Sebelum menerima anggaran harga, periksa NCD insurans motosikal anda. Pemilik motosikal sudah pun mencapai nilai NCD maksimum menjelang tahun ketiga.

Cara Semak NCD motosikal

Tiada diskaun tuntutan, atau “ncd,” merujuk kepada diskaun daripada kos insurans kerana tidak memfailkan sebarang tuntutan pada tahun sebelumnya.

Sebaik sahaja anda ingin mengetahui berapa kos insurans auto, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pemeriksaan NCD motosikal.

Di samping menyediakan anda dengan kos insurans motor, tempat untuk insurans seperti firma insurans, ejen insurans, pejabat pos, atau insurans internet akan membantu anda dalam memeriksa NCD untuk motosikal.

Pindah NCD Motosikal

1.Pindah Syarikat NCD Motosikal

Apabila anda menukar penyedia insurans motosikal di Malaysia, anda boleh memindahkan penarafan NCD (Diskaun Tanpa Tuntutan) anda.

Pemindahan NCD biasanya mudah, dan penyedia insurans baru anda akan mengendalikannya bagi pihak anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah seperti berikut:

  • Sebelum menukar penyedia insurans, minta penyedia sedia ada anda untuk dokumentasi penarafan NCD anda. Penarafan NCD anda hendaklah didokumenkan dalam bentuk surat atau sijil.
  • Berikan bukti kepada penyedia insurans baru: Apabila anda menukar penyedia insurans, berikan penyedia baru dokumentasi penarafan NCD anda. Selepas itu, mereka akan mengesahkan data dan menggunakannya untuk mengubah suai premium anda jika perlu.
  • Sahkan pemindahan: Sahkan bahawa penyedia insurans baharu anda telah mengakui pemindahan penarafan NCD anda dan polisi baharu anda menunjukkan diskaun NCD dengan tepat.

Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua syarikat insurans menerima penarafan NCD dari firma lain, dan ada yang mungkin mengenakan had ke atas jumlah NCD yang boleh dipindahkan.

Pastikan anda bertanya kepada penyedia insurans baru anda tentang polisi pemindahan mereka untuk NCD.

Secara keseluruhan, ramai pelanggan mendapati bahawa memindahkan penarafan NCD mereka apabila menukar penyedia insurans motosikal boleh menghasilkan penjimatan yang ketara ke atas kos insurans mereka.

2.Pindah NCD Ke Motosikal lain

NCD motosikal boleh dipindahkan ke motosikal baru jika anda membelinya. Ini benar selagi pemilik kedua-dua motosikal lama dan baru adalah sama.

Kemudian, dan hanya dengan itu, adakah mungkin untuk menggerakkan ncd motosikal ini. NCD motor pada motor lama akan berada pada 0% sebaik sahaja ncd motor telah dipindahkan.

Jenis tuntutan yang tidak menghilangkan NCD

Walaupun secara amnya benar bahawa kadar NCD hilang apabila tuntutan difailkan, terdapat dua keadaan di mana peraturan ini tidak terpakai dan anda masih dapat mengekalkan kadar NCD anda.

  • Kerosakan yang tidak disebabkan oleh subjek (Tiada Kerosakan Kesalahan)

Ia menerangkan senario di mana anda terlibat dalam kemalangan jalan raya, tetapi pihak berkuasa menentukan bahawa anda tidak bersalah.

Kadar NCD pada polisi semasa anda tidak akan berubah jika anda memfailkan tuntutan insurans. Malah, penyedia insurans akan membantu anda dalam mendapatkan tuntutan pihak ketiga terhadap penanggung insurans pemandu kenderaan yang menyebabkan perlanggaran.

  • Perlindungan cermin kereta

Adakah anda membeli perlindungan cermin tambahan? Jika ya, anda bernasib baik kerana memfailkan tuntutan insurans untuk kaca auto tidak akan memberi kesan negatif terhadap NCD anda.

Sebaliknya, kadar NCD anda tidak akan terjejas jika anda memfailkan tuntutan insurans untuk cermin tanpa membeli perlindungan cermin kereta tambahan.