Kad BSN Hilang: Cara Dapatkan & Bayaran Kad Baru 2023

imej cover Kad BSN Hilang

Bagaimana jika kad bsn hilang tersalah letak, dilupakan, atau ditelan? Anda tidak perlu risau jika kad ATM BSN hilang kerana walaupun dijumpai, pemilik tidak boleh menggunakan kad tersebut kerana ia tidak mempunyai akses kepada maklumat PIN anda.

Oleh itu, anda perlu mencipta PIN yang sukar untuk ditafsirkan. Di samping itu, akaun akan dibekukan secara automatik buat sementara waktu jika kad ATM BSN tersalah letak atau tersekat di ATM, supaya baki dikekalkan.

Apa Yang Perlu Dilakukan Kalau Kad Bank Hilang

1. Tanya Perkhidmatan Pelanggan Bank anda

Sebaik sahaja anda melihat kad bank anda hilang, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menghubungi bank anda.

Perkara yang paling penting yang perlu anda lakukan ialah memberitahu bank, walaupun anda mungkin tidak pasti sama ada kad bank anda hilang kerana dicuri atau jatuh di tempat lain.

Pencuri boleh mengakses wang anda dengan mudah hari ini tanpa perlu mengetahui nombor pin kad bank anda terima kasih kepada teknologi PayWave. Untuk mengambil tindakan selanjutnya, anda mesti memberitahu bank tentang kehilangan kad bank anda.

Anda harus segera meminta pegawai bank yang bertanggungjawab membekukan atau melumpuhkan penggunaan kad anda.

Pembekuan ini akan menghentikan kad daripada berfungsi sepenuhnya, menghalang pencuri daripada menggunakan kad anda. Hubungi 1300-88-1900 (No Panggilan Untuk Laporkan Kad Bank Hilang) di Bank BSN untuk melaporkan kad bank yang hilang atau untuk maklumat kad atm bsn disekat.

2. Semak Akaun Bank Anda

Untuk melakukan lebih banyak cek, anda perlu menyambung ke akaun bank dalam talian anda. Majoriti bank di Malaysia kini menyediakan aplikasi akses akaun dalam talian, termasuk dari Bank Islam Online, Bank Rakyat Online, RHB Bank Online, dan banyak lagi.

Simpan log maklumat yang berkaitan, seperti bilangan transaksi, masa, dan tarikh, sekiranya terdapat sebarang transaksi baru yang meragukan.

Anda juga perlu merekodkan transaksi yang kurang daripada RM10, walaupun ia tidak ketara. Ini kerana penjenayah atau penipu sering cuba mencuri sejumlah kecil wang dari akaun anda. Sekiranya urus niaga kecil ini berjalan lancar, mereka akan cuba membuat transaksi yang lebih besar.

3. Laporkan Kepada Polis

Anda mesti segera melaporkan kepada balai polis terdekat jika anda dirompak atau dirompak. Jika anda melaporkan kad bank anda hilang atau dicuri, sesetengah bank meminta salinan laporan polis sebagai salah satu dokumen sokongan.

Anda masih digesa untuk melaporkan kejadian itu supaya polis boleh membanteras sebarang kejadian rompakan atau rompakan yang berlaku kepada anda, walaupun sesetengah bank tidak memerlukan laporan polis untuk proses menggantikan kad baru.

Anda juga perlu membuat banyak salinan laporan polis yang anda failkan, ia digesa. Kehilangan kad lain yang anda miliki boleh dilaporkan menggunakan salinan laporan polis yang sama.

4. Buat Kad Bank Baru

Selepas kehilangan kad bank anda dibatalkan, anda mesti melawat lokasi bank terdekat dan melengkapkan dokumen yang diperlukan.

Di samping itu, adalah disyorkan agar anda menyediakan sebarang dokumen yang mungkin diperlukan oleh bank untuk mengemas kini kad bank anda, seperti salinan sijil kelahiran anda, laporan polis, atau kad pengenalan.

Beritahu kerani bank yang bekerja di kaunter bahawa kad bank yang hilang mesti diganti dengan yang baru. Sesetengah bank mengenakan bayaran untuk menggantikan kad baru, jadi anda mungkin perlu mempunyai wang tunai.

Masa yang diperlukan untuk menggantikan kad bank akan berbeza-beza bergantung pada polisi bank anda. Anda hanya perlu menukar kata laluan di ATM selepas anda mendapat kad bank baru.

Cara Mendapatkan Kad ATM BSN Baru

Berikut adalah cara dan peringkat membuat kad Bank Simpanan Nasional (BSN) yang baru:

  1. Kunjungi mana-mana lokasi BSN yang berhampiran.
  2. Untuk tujuan prosedur pengesahan, anda mesti membawa buku catatan dan kad pengenalan anda.
  3. Ambil tempat anda dalam barisan, dan apabila nombor anda dipanggil, tunjukkan kad pengenalan dan buku cek anda.
  4. Pekerja bank sering akan bertanya kepada anda beberapa soalan untuk mengesahkan bahawa anda adalah pemilik akaun sebenar.
  5. Masukkan PIN baharu untuk kad bank anda.

Kad Bsn Hilang Bayar Berapa?

Merujuk kepada laman web rasmi BSN, bayaran untuk mengeluarkan kad baharu ialah RM12.

PERKARAYURAN/CAJ
Yuran Pengeluaran KadRM12
Pembaruan KadPercuma
Yuran Tahunan (Yuran tahunan akan dikenakan pada tarikh ulangtahun Kad. Ia tidak akan dikenakan pada tahun yang sama Kad dikeluarkanRM8
Yuran Penukaran Kad (Untuk kerosakan kad disebabkan kecuaian Ahli Kad, hilang atau dicuri)RM12
Penukaran/Naiktaraf dari Kad ATM atau Kad Debit/-i Matrix Visa Electron BSN atau Kad Debit/-i Batman Visa BSN kepada Kad Debit/-i Visa BSNRM12
Pengeluaran tunai ATM Domestik (ATM BSN)Percuma
Pengeluaran tunai ATM Domestik (ATM di Bank-bank Tempatan yang lain melalui MEPS)RM1/pengeluaran tunai
Pengeluaran tunai ATM Domestik (ATM di Bank-bank Luar yang lain melaluiMEPS)RM4/pengeluaran tunai
Pengeluaran tunai ATM Antarabangsa (ATM BSN) Rangkaian ATM melaluiVISA PLUSRM12/pengeluaran tunai
Pertanyaan Baki ATMPercuma
Rekod Transaksi (Bagi 2 bulan terakhir)Percuma
Pemindahan Wang melalui ATM bank-bank ahli MEPSRM1setiap transaksi
Yuran Permintaan Semula Slip JualanRM15 setiap salinan
Bayaran Penukaran untuk Urus Niaga Luar NegaraMengikut kadar pertukaran yang ditentukan oleh VISA + yuran transaksi dikenakan oleh VISA (bersamaan dengan 1%)