(SOLVED) Kenapa Kad Atm Tidak Boleh Diproses?

imej cover kenapa kad atm tidak boleh diproses

Ia mungkin sangat menjengkelkan jika kad debit anda tidak berfungsi. Pemberitahuan “kad debit menolak” (apabila anda mempunyai wang!)

bersinar dengan mengancam sementara yang lain menunggu di belakang anda, dan anda meyakinkan juruwang bahawa anda yakin bahawa kad anda mempunyai baki yang mencukupi dan anda tidak tahu apa masalahnya. Saya pasti bukan saya sahaja yang mengalami ini.

Realitinya ialah mungkin terdapat banyak sebab untuk kad debit anda ditolak. Sebahagian daripada ini mungkin berada dalam kawalan anda (contohnya, adakah anda pasti terdapat wang tunai yang mencukupi di sana dan adakah pin yang sepadan?), tetapi kebanyakannya berada di luar kawalan anda.

Punca kad atm ditolak

1. Baki tidak mencukupi

Sebab kad bank ditolak mungkin tidak ada wang yang mencukupi dalam kad debit anda, yang merupakan punca paling kerap kerosakan kad debit.

Ini menunjukkan bahawa ia patut menyemak jumlahnya sekali lagi, walaupun anda percaya kad debit anda hilang apabila anda mempunyai wang. Nasib baik, terdapat cara mudah untuk menentukan baki akaun anda.

2. Had Maksimum Harian Dicapai

Masalah kenapa kad atm kena reject boleh disebabkan oleh melebihi had transaksi harian selain baki yang tidak mencukupi.

Sesetengah bank sering mempunyai standard pembelian maksimum untuk barangan kewangan mereka, yang menjelaskan mengapa.

Had transaksi harian bertujuan untuk menetapkan jumlah maksimum yang dibenarkan oleh pengguna untuk berbelanja di ATM. Kriteria ini sering berbeza mengikut jenis setiap kad.

Untuk menghentikan jenayah yang berpotensi, sekatan berikut dikenakan. Oleh itu, rakan OCBC mesti mengetahui had maksimum harian untuk transaksi kad ATM supaya tidak mengganggu keperluan kewangan harian anda.

3. Salah dalam Menekan PIN

Walaupun ia mungkin kelihatan mudah, anda boleh memasukkan PIN anda dengan tidak betul ialah maksud reject jika kad debit anda ditolak.

Saya sering lupa PIN mana yang akan digunakan untuk setiap kad apabila menukar kad “utama” saya. Di samping itu, anda mungkin baru-baru ini menukar PIN anda, yang merupakan sebab biasa untuk kekeliruan.

Cuba lagi dan mungkin lain kali anda akan menggunakan PIN yang betul kerana anda biasanya mempunyai sedikit peluang untuk memasukkan PIN.

4. Kad ATM rosak

Kad ATM kadangkala tidak boleh digunakan untuk transaksi pembelian kerana masalah teknikal dengan peranti Tangkapan Data Elektronik / kad bank cip rosak (EDC).

Kaedah pembayaran ini mempunyai sekatan penggunaan, sama seperti instrumen kewangan lain yang mempunyai masa operasi tertentu.

Kad ATM terdedah kepada kerosakan selain tamat tempoh, seperti nombor kotor atau tidak boleh dibaca, calar pada cip, dan rosak di tempat tertentu.

Keadaan berikut menyukarkan enjin EDC untuk membaca dan mengesahkan data pelanggan, yang membawa kepada kegagalan proses transaksi.

5. Maklumat yang salah

Kenapa kad debit decline ? tergendala maksud / Maklumat yang betul mengenai jenis bank, nombor kad, dan jumlah bil mungkin menjadi sumber aduan yang kerap dari rakan-rakan OCBC bahawa kad ATM mereka tidak boleh digunakan pada masa-masa kritikal.

Sangat bagus jika peristiwa berikut berlaku; semak semula bahawa data mengenai bil membeli-belah dan kad ATM sepadan.

6. Kad berada dalam Keadaan Pasif

Sila ambil perhatian bahawa kebanyakan kad ATM tidak boleh digunakan kerana ia jarang digunakan. Sebagai contoh, kad ATM akan memasuki keadaan pasif secara automatik selepas 540 hari tidak aktif.

Tindakan seterusnya ialah menghubungi khidmat pelanggan bank untuk mengaktifkan semula atau menggantikan kad ATM yang tidak berfungsi dengan yang baharu.

7. Bank Menunjukkan Aktiviti Mencurigakan

Kadang-kadang perhatian bank mungkin bukan hanya mengenai satu transaksi tertentu. Sebaliknya, kad debit anda mungkin tidak lagi berfungsi kerana aktiviti mencurigakan lain yang melibatkan akaun anda.

Adalah idea yang baik untuk menghubungi bank anda untuk menyelesaikannya, seperti halnya dengan banyak alternatif lain dalam senarai ini.

Mungkin ada sesuatu yang salah, tetapi kemungkinan besar seseorang cuba log masuk ke akaun anda dalam beberapa cara.

Ia adalah demi kepentingan terbaik anda dan kepentingan terbaik bank anda untuk menentukan apa yang berlaku dan bagaimana untuk memperbaikinya.

8. Tidak Boleh Digunakan di Negara Tertentu

Kad bank tak aktif ?Adalah idea yang baik untuk memeriksa sama ada anda boleh menggunakan kad debit di negara tempat anda berada jika anda sedang dalam perjalanan dan kad anda tidak berfungsi.

Walaupun jarang berlaku, sesetengah bank masih melarang penggunaan kad mereka di luar negara. Pada masa kini, had perbelanjaan harian anda semasa melancong ke luar negara adalah lebih biasa.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bank anda mungkin tidak dapat berfungsi di negara lain, contohnya, jika terdapat sekatan antarabangsa.

Oleh kerana ini adalah luar biasa, anda mungkin sudah mengetahuinya sebelum melawat tempat seperti ini.

Walau bagaimanapun, jika anda tinggal di negara di mana kemungkinan itu berlaku, adalah bermanfaat untuk berbincang dengan bank anda.

Untuk mengetahui sama ada itu berlaku supaya anda boleh membuat pelan B sebelum anda mendapati diri anda terikat apabila kad debit anda berhenti berfungsi dan anda kehabisan wang tunai.

9. Kad ATM terblokir

Tetapi jika transaksi anda ditolak di ATM sekali lagi dan kad debit anda masih tidak menerima pembayaran selepas percubaan kedua, adalah berfaedah untuk menyiasat isu ini dengan lebih lanjut, terutamanya untuk mengetahui sama ada bank anda telah menyekat kad tersebut atas sebarang sebab.

10. Ada Masalah Teknikal

Walaupun ia kelihatan seperti alasan yang lemah, “masalah teknikal” adalah punca yang sering ditolak kad debit anda, walaupun anda mempunyai wang.

Sekiranya terdapat gangguan kad debit Visa yang luas, sebagai contoh, anda pasti akan mendengarnya dalam berita. Jika mesin kad dalam perniagaan tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya terdapat masalah dengan bank anda. Walau apa pun, masalah ini biasanya tidak ditangani dengan segera, jadi sebaiknya hanya beralih kepada wang tunai atau kad lain jika anda perlu menyelesaikan transaksi dengan segera.

Tips Simpan Kad ATM supaya tidak cepat rosak

Sebelum anda menghadapi masalah yang disebutkan di atas, kami mengesyorkan agar sentiasa menjaga kad ATM anda bersih dengan mengelakkan menyimpannya di dompet atau beg anda. Berikut adalah beberapa arahan untuk mengelakkan pemusnahan kad ATM anda dengan cepat:

  • Elakkan menyelaraskan jalur magnetik dua kad ATM dengan garisan hitam mereka menghadap satu sama lain. Magnet dalam garis hitam akan cepat hancur jika anda melakukan ini.
  • Kad ATM berasingan dari kad lain.
  • Untuk kad ATM anda, gunakan dompet khas.

Bersama dengan nasihat ini, kami menasihati anda untuk sentiasa mempunyai wang tunai di dompet anda supaya sekiranya berlaku kecemasan, anda boleh kekal tenang.

Not Found

Related Post