Jangka Hayat Bateri Kereta & Tips Penjagaan (Terperinci)

imej cover Jangka Hayat Bateri Kereta

Bateri Kereta Tahan Berapa Lama?

Kewujudan bateri tidak diketahui dan salah faham. Walaupun sesetengah bateri memberikan tanda-tanda amaran kegagalan yang akan berlaku, ramai yang tidak.

Walaupun kita semua lebih suka mempunyai pelbagai jenis amaran apabila bateri akan gagal, lebih baik untuk mengelakkan terlebih dahulu beberapa masalah utama yang menyebabkan kegagalan bateri dan kemudian bertindak balas dengan cepat apabila tanda-tanda masalah yang berpotensi muncul.

Tiada bateri kekal selama-lamanya, tetapi terdapat beberapa faktor yang boleh memendekkan hayat bateri, kadang-kadang secara drastik.

Anda akhirnya perlu menggantikan bateri anda sama ada anda memandu kereta anda setiap hari atau menyimpannya sepanjang tahun. Jangka hayat biasa bateri kereta adalah tiga hingga lima tahun.

Walaupun dalam keadaan pemanduan yang ideal, menolak bateri sepanjang hayat lima tahun boleh mengakibatkan kegagalan yang tidak dijangka.

Oleh itu, sesetengah pengeluar menasihatkan menukar item setiap lima tahun. Pertimbangkan untuk memeriksa bateri anda apabila berumur tiga tahun atau lebih. Pertimbangkan untuk menyemaknya setiap kali anda menukar minyak atau semasa perubahan musim.

Faktor yang mempengaruhi jangka hayat usia bateri

1. Keadaan bateri kereta

Adalah sangat penting untuk memastikan bateri kereta bersih. Kebocoran elektrik boleh disebabkan oleh bateri kereta yang kotor kerana kotoran tertentu (kebocoran semasa).

2. Sambungan dan Keadaan Terminal Bateri

Operasi pengecasan dan pelepasan berkala menyebabkan proses hakisan berlaku di terminal bateri kereta. Prosedur ini menyebabkan terminal bateri kereta beberapa kenderaan yang lebih penting untuk menghasilkan habuk serbuk putih.

Untuk memberikan aliran kuasa yang terbaik, ia mesti dibersihkan untuk memastikan bahawa sendi terminal ketat dan baik.

3. Jarak perjalanan dengan kereta

Dianggarkan kira-kira 10% daripada kapasiti bateri digunakan setiap kali kereta dimulakan. Alternator kereta kemudian mengembalikan caj yang hilang ini semasa enjin beroperasi.

Jika anda sering membuat perjalanan singkat, alternator di dalam kereta anda tidak akan mempunyai masa yang cukup untuk mengecas semula bateri ini.

Di samping itu, keadaan bateri akan terjejas jika bateri kereta anda sering gagal mengecas sepenuhnya. Bateri kereta yang biasa digunakan untuk perjalanan jauh boleh bertahan lebih lama daripada bateri kereta yang sering digunakan untuk perjalanan singkat.

4. Terlalu banyak Elektronik tambahan

Bateri kenderaan (apabila enjin dimatikan) dan alternator kereta digunakan sedikit sebanyak apabila menggunakan sistem android (sistem hiburan), sistem GPS, dan perakam video (dashcam) (ketika enjin sedang berjalan).

Kami tidak mengesyorkan bahawa menggunakan peranti ini adalah mustahil, hanya anda perlu berhati-hati dengan pengubahsuaian yang anda buat dan memastikan bateri kereta dicas sepenuhnya untuk memanjangkan hayat perkhidmatannya.

Sesetengah pemilik kereta akan meningkatkan bateri mereka ke saiz yang lebih besar untuk mengendalikan penggunaan voltan komponen semasa mereka menambah sistem bunyi kereta. (Meningkatkan lokasi bateri kereta juga harus meningkatkan saiz bateri.)

5. Keadaan Alternator Kereta

Kesihatan alternator kereta anda adalah salah satu elemen yang boleh menjejaskan hayat bateri. Kira-kira 14 volt atau lebih adalah voltan pengecasan alternator yang baik (untuk kereta Toyota, 13.5v di atas) apabila dibawah tu berarti voltan bateri kereta rusak.

Radio, penghawa dingin, pencahayaan dan semua peranti elektronik lain mesti beroperasi sepenuhnya semasa melakukan bacaan ini. Alternator tidak berfungsi dengan betul jika bacaan lebih rendah daripada bacaan yang kami tentukan.

Bateri kering boleh cas tak ? Bateri kereta tidak akan dicas sepenuhnya jika alternator kereta tidak berfungsi.

Semakin banyak masa yang diperlukan untuk mengecas bateri kereta sepenuhnya. Sebagai contoh, telefon pintar anda memerlukan pengecas 2.1A, tetapi anda menggunakan pengecas 1A.

6. Iklim Alam Sekitar

Bateri kereta di iklim yang lebih sejuk harus mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada di Malaysia. Ini disebabkan oleh air dalam bateri kereta yang menguap kerana cuaca panas di Malaysia.

Dan anda harus sedar bahawa bateri kereta tidak sepenuhnya diperbuat daripada asid; Sebaliknya, mereka termasuk gabungan air dan asid.

Komposisi air dan asid berubah kerana penyejatan akibat cuaca! Caj bateri jatuh apabila air bateri menguap, yang dari masa ke masa boleh merosakkan bateri kereta anda. Pastikan kereta anda diletakkan di bawah naungan jika boleh.

Tanda bateri kereta kong atau lemah

Memahami isyarat muncul selepas memahami umur bateri kereta. Anda boleh menggantikan bateri kereta dengan cepat dengan mengenal pasti gejala amaran.

Sebaik sahaja gejala pertama diperhatikan, segera buat penggantian untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk berikut tanda bateri kereta rosak.

1. Air bateri kotor

Air battery kereta keruh adalah salah satu petunjuk amaran. Bateri basah, seperti yang kita semua tahu, bergantung kepada air, air bateri kereta kering juga pula. Perhatikan warna selain memastikan ia tidak kehabisan atau turun di bawah tahap biasa.

Gantikan bateri sebaik sahaja anda melihat air menjadi mendung. Air bateri ini biasanya mendung kerana kotoran yang terkumpul terlalu lama. Anda sebenarnya perlu membersihkan bateri dengan kerap untuk mengelakkan pembentukan kotoran.

2. Bau Enjin

Bau enjin adalah penunjuk lain, selain usia bateri kereta. Apabila enjin kereta dimulakan, wangian ini muncul. Sekiranya tidak ada masalah enjin, ia berbeza kerana tidak ada aroma.

Biasanya, sel bateri telah rosak, yang menjadi sumber bau yang tidak menyenangkan. Apabila motor kereta bermula, air bateri mula mendidih. Ia boleh menjadi lebih teruk jika anda mengabaikannya.

3. Memulakan kereta adalah mencabar

Enjin juga boleh mendedahkan bateri yang tidak berfungsi. Walaupun enjin kereta telah dimulakan beberapa kali, ia sering sukar untuk dimulakan. Air bateri berada di bawah paras normal, yang menyebabkan ini berlaku.

Arus elektrik tidak dapat mengalir dengan betul ke starter kerana kekurangan air. Bagi pengguna bateri kering (jangka hayat bateri kering kereta), ini juga berlaku. Sel-sel rosak dan terganggu, menjadikannya sukar untuk enjin kereta bermula.

Penyebab bateri kereta mati

Bateri kereta “kong” boleh dibawa oleh pelbagai keadaan. Berikut adalah beberapa sebab utama mengapa bateri kereta boleh “kong”:

  • sel listrik mati atau litar pintas pada bateri;
  • masa yang lama berlalu tanpa memulakan enjin kereta;
  • alternator telah rosak;
  • pendawaian yang salah oleh vendor aksesori dari sumber luar;
  • pemasangan aksesori yang berlebihan pada kenderaan
  • Apabila enjin dimatikan, lampu kereta dan radio tidak mematikan;
  • Terminal bateri yang kotor, berkarat atau longgar adalah pertimbangan penyelenggaraan.

Tips Penjagaan bateri kereta agar jangka hayat tahan lama

Hayat bateri kereta boleh ditingkatkan dan kerosakan boleh dielakkan dengan penyelenggaraan automatik yang betul. Kami juga memberikan nasihat tentang cara memanjangkan hayat bateri kereta anda.

1. Jika kereta dibiarkan lama, cabut palam bateri.

Sekiranya kereta telah terbiar untuk seketika tanpa bermula, biasanya sukar untuk dimulakan. Adalah disyorkan agar anda mencabut soket terminal negatif bateri (penutup wayar hitam) untuk mengelakkan situasi seperti ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh meminta jiran atau rakan rapat untuk memulakan kereta anda jika anda bimbang tentang keselamatannya (penggera tidak berbunyi jika bateri tercabut).

Malah, jika bekerja dari rumah diperlukan, anda harus memulakan kereta setiap dua hari selama sekurang-kurangnya 10 minit.

2. Letakkan kereta di kawasan yang berlorek.

Malaysia sering mengalami suhu yang lebih panas daripada benua Eropah. Suhu luar yang tinggi mempercepatkan proses kimia dalaman bateri, yang akhirnya menyebabkan bateri kehilangan kuasa lebih cepat dan mengurangkan hayat perkhidmatannya. Oleh itu, meletak kereta di bawah naungan adalah cara terbaik untuk memanjangkan hayat bateri.

 

Originally posted 2022-12-29 15:10:00.