Insurans Motosikal 3rd Party: Perbezaan dan Harga Terkini

imej cover Insurans Motosikal Third Party

Apa Itu Insurans Third Party

Apa maksud third party ? Tahap perlindungan yang sangat minimum untuk pemilik kenderaan disediakan oleh insurans pihak ketiga. Untuk memberi anda idea, bayangkan anda adalah pemegang insurans pihak ketiga.

Anda tidak dibenarkan membuat tuntutan terhadap kereta secara langsung sekiranya berlaku kemalangan. Walau bagaimanapun, insurans pihak ketiga boleh melindungi anda daripada perlanggaran yang disebabkan oleh motosikal anda dengan kereta orang lain.

Hakikat bahawa insurans pihak ketiga lebih berpatutan sudah pasti salah satu kelebihannya. Untuk memperbaharui cukai jalan anda dan mengendalikan kenderaan secara sah, anda mesti mempunyai insurans ini.

1st party vs 3rd party

Beza first party and third party / Kebaikan dan keburukan 1st party

  • 1st party merujuk kepada pemandu atau pemilik motosikal
  • Perlindungan maksimum
  • Jika berlaku kemalangan, boleh buat tuntutan terhadap motosikal sendiri dan penunggang lain
  • Harga lebih mahal namun berbaloi jika berlaku perkara yang tidak diingini

Kebaikan dan keburukan 3rd party

  • 3rd party merujuk kepada pihak lain yang terlibat
  • Perlindungan minimum
  • Jika berlaku kemalangan, hanya boleh buat tuntutan ke atas motosikal penunggang lain
  • Harga lebih murah dan menjimatkan

Situasi Boleh Claim Motosikal Insurans 3rd Party

Anda dan kereta lain terlibat dalam perlanggaran, tetapi orang lain harus dipersalahkan. Keputusan balai polis akan memberi kesan kepada isu-isu yang dinyatakan di atas.

Tunjukkan bahawa kemalangan itu bukan tanggungjawab anda jika anda mempunyai bukti kukuh untuk menyokong tuntutan anda.

Pada hakikatnya, polis akan menilai semua pihak cerita dan bagaimana kemalangan itu boleh berlaku jika anda tidak mempunyai bukti sokongan.

Keadaan insuran motor 3rd party tiada sebarang cover claim

1. Kejadian di mana anda dipertanggungjawabkan atas kecuaian anda sendiri

Walaupun motosikal anda dilindungi oleh insurans pihak ketiga dalam kes ini, hanya pihak yang berhak boleh membuat tuntutan terhadap anda.

Oleh itu, anda perlu mengeluarkan wang tunai dari poket anda sendiri untuk membaiki motosikal anda tanpa dapat membuat tuntutan.

2. Kemalangan Diri

Anda tidak boleh membuat tuntutan dengan syarikat insurans jika anda sendiri mengalami kemalangan, seperti jatuh atau melanggar pokok.

3. Motosikal dicuri atau dibakar ke tanah

Anda tidak boleh berniat untuk menggunakan tuntutan insurans sekiranya motosikal kehilangan, kecurian atau kebakaran jika anda mempunyai insurans pihak ketiga.

Walaupun selepas basikal itu hilang, anda perlu terus membayarnya sepenuhnya jika masih dalam pinjaman bengkel, pinjaman aeon, atau pinjaman parkson.

Harga Insurancs Motosikal Third Party

Apa yang membuatkan saya berkata “anggaran”? Kerana kos insurans pihak ketiga motosikal anda tidak akan sama sekali. Ini berlaku kerana pelbagai faktor mempengaruhi berapa banyak kos insurans yang mungkin berbeza-beza.

Walau bagaimanapun, jika anda telah membaca esei ini, anda pasti boleh menganggarkannya. Pengalaman peribadi saya menunjukkan bahawa anda mungkin mengharapkan untuk membayar antara RM68 dan RM130 untuk insurans kereta pihak ketiga anda. ini dia senarai 3rd party insurance malaysia,

Jenis Motosikal

Harga insurans 3rd party
Yamaha 125zRM88
Yamaha y15RM130
Honda EX5

RM68

Segala-galanya berbeza apabila melihat jenis motor, tahun motor, dan ncd motor. Jenis motor membezakan dirinya daripada enjin seig cc.

Di samping itu, tahun-tahun motosikal juga berbeza-beza, dari Yamaha Ex5 pada tahun 2008, Yamaha 125Z pada tahun 2011, kepada Yamaha Y15 pada tahun 2018.

Di samping itu, terdapat perbezaan NCD antara 25% ncd untuk Yamaha Ex5, 10% ncd untuk Yamaha 125Z, dan 0% ncd untuk Yamaha Y15. Mengikut ketiga-tiga bentuk kenderaan ini, anda boleh menganggarkan kos insurans kereta pihak ketiga anda di sini.

Harga yang disenaraikan di atas hanyalah ilustrasi asas berdasarkan pengalaman saya sendiri mendapatkan sebut harga insurans untuk motosikal pihak ketiga ini. Ia kini dilindungi oleh salah satu penyedia insurans paling berpatutan yang pernah saya sebutkan.

Anda pada mulanya boleh menjalankan kajian penyedia insurans alternatif jika anda mendapati bahawa kos mereka melebihi anggaran yang disebutkan di atas. Ia bukan masalah. Yuran dan caj cukai lebuh raya tidak termasuk dalam anggaran harga di atas.