Insurans Cermin Kereta : Cover, Harga & Cara Tuntutan

imej cover insurans cermin kereta

Insurans Cermin Kereta – Adakah cermin kereta anda pecah dan anda ingin tahu tentang insurans cermin kereta?

Kami sedia membantu!

Artikel ini memberikan maklumat tentang cover insurans cermin kereta, termasuk cara mendapatkan insurans, harga insurans, dan cara membuat tuntutan insurans cermin kereta.

Teruskan membaca untuk mengetahui maklumat lanjut.

Cover Insurans Cermin Kereta

Tambahan kepada perlindungan insurans auto anda ialah insuran cermin kereta. Ia melindungi bahagian depan, belakang, cermin pintu dan cermin kereta anda.

Ia meliputi perbelanjaan yang ditanggung dalam membaiki dan menukar kaca pecah atau rosak.

Dengan perlindungan ini, penyedia insurans anda akan membayar perbelanjaan ini untuk anda dan bukannya anda perlu.

Ini terbukti membantu kerana cermin kereta bukan sahaja agak mahal, tetapi ada juga peluang besar bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka.

Walau bagaimanapun, tidak semua jenis insurans menerima keselamatan tambahan ini. tetapi hanya dengan dasar jenis menyeluruh.

Cara Mendapatkan Insurans Cermin Kereta

Prasyarat berikut mesti dipenuhi untuk menerima insurans cermin kereta:

 • Mempunyai kenderaan yang ingin anda insuranskan?
 • Menjadi pemilik sebenar kereta (yang diinsuranskan)
 • menyediakan syarikat insurans dengan maklumat dan kertas kerja yang mereka minta (contohnya nombor polis, jenis kereta, tahun pengeluaran, dll.)
 • Bayar premium insurans seperti yang dinyatakan dalam kontrak.

Nota: Bergantung kepada penyedia insurans dan polisi yang dipilih, terma-terma ini mungkin berubah. Untuk cara mendapatkannya mengikut langkah-langkah ini

 1. Memandu kenderaan ke pejabat insurans.
 2. Jangan salah faham, ia tidak sama dengan ejen insurans, tetapi setiap negeri mempunyai cawangan insurans sendiri.
 3. Anda boleh dengan mudah mencari bahagian insurans di setiap negeri anda dalam talian.
 4. Jabatan insurans akan memeriksa cermin kereta yang akan dilindungi oleh insurans cermin kereta untuk menentukan keadaan umumnya (mesti membawa kereta)
 5. Selepas cawangan insurans berpuas hati dengan keadaan kenderaan, penambahan akan dibuat (cermin lengkap tidak retak atau pecah)
 6. Dibayar sepenuhnya.
 7. Surat pendaftaran dan insurans cermin kenderaan akan dihantar kepada anda.
 8. Selesai.

Harga Insurans Cermin Kereta

Kos insurans tambahan untuk insurance cermin kereta tidak begitu tinggi. Sebagai tambah insurans cermin kereta kepada kos buruh, caj adalah 15% daripada kos cermin kereta anda.

Sebagai contoh, jika menggantikan cermin berharga RM2,000, harganya ialah RM300. Mempunyai insurans cermin kereta akan menyelamatkan anda daripada perlu membayar RM2,000 kos penggantian.

Di sisi lain, walaupun melangkau perlindungan cermin kereta mungkin menjimatkan sehingga RM300, anda masih perlu membayar untuk mana-mana cermin yang rosak dari poket.

Anda boleh membuat tuntutan daripada perlindungan komprehensif jika penutup cermin kereta anda hilang.

Walau bagaimanapun, jika anda memfailkan tuntutan ini, anda akan kehilangan bonus tanpa tuntutan anda.

Oleh itu, kos insurans komprehensif akan meningkat untuk tahun depan. Dalam pendekatan ini, membuat tuntutan ke atas polisi insurans komprehensif untuk membaiki cermin kereta sebenarnya tidak berbaloi.

Cara Buat Tuntutan Insurans Cermin Kereta

Berikut ialah langkah-langkah yang perlu anda ambil untuk membuat tuntutan insurances cermin kereta:

 1. Bawa kenderaan anda ke kedai panel. Penghantaran ke bengkel bukan panel harus dielakkan kerana ia dapat menjadikan tuntutan lebih mencabar.
 2. Ambil gambar cermin kereta sebelum dan selepas pembaikan, kemudian gunakan wang anda untuk menampung kos pembaikan. Kemudian, serahkan sahaja tuntutan dengan melengkapkan borang tuntutan dan mematuhi proses pembayaran balik.
 3. Seterusnya, beritahu bengkel bahawa anda akan memfailkan tuntutan insurans. Biasanya, bengkel akan mengendalikan kertas kerja dan berhubung dengan syarikat insurans anda bagi pihak anda.
 4. Cermin untuk kereta boleh diperbaiki tanpa pembayaran pendahuluan bil pembaikan.
 5. Bawa nota perlindungan, kemudian periksa jumlah yang akan dilindungi oleh insurans cermin kenderaan anda menggunakan nota penutup. Apabila anda perlu membayar RM700 tetapi insurans hanya perlu membayar RM600, anda hanya perlu menambah RM100.

Anda harus ingat bahawa cermin kereta hanya boleh dituntut di bawah nama yang diberikan. Bawa kad pengenalan pemilik kereta, lesen memandu yang sah, dan geran kereta, sama ada yang asal atau pendua, semasa memfailkan tuntutan.

FAQ

Cermin kereta pecah boleh claim insurans?

Bagi anda yang membeli insurans cermin, anda pasti boleh membuat tuntutan untuk cermin kereta yang rosak

Tetapi jika anda mempunyai insurans komprehensif, ia bergantung kepada insurans Tersebut cover cermin atau tak.