Harga Tukar Nama Kereta

imej cover Harga Tukar Nama Kereta

Dalam konten ini, kami akan memberikan maklumat terperinci mengenai harga tukar nama kereta di Malaysia, termasuk proses yang perlu dilakukan, dokumen yang perlu disediakan, dan juga tips yang berguna untuk memudahkan proses tukar nama kereta anda.

Jadi, jangan lepaskan peluang ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai harga tukar nama kereta di Malaysia.

Siapa Yang Perlu Membayar Harga Tukar Nama Kereta

Urusan tukar nama kereta sebenarnya, ini bergantung kepada pemilik kenderaan terdahulu dan pemilik kenderaan semasa. Kos menukar nama geran kereta mesti dilindungi terlebih dahulu.

Jika penjual kereta memilih demikian, ia boleh diambil kira dalam harga jualan. Jika anda mahukan harga yang lebih rendah, anda juga boleh menawarkan sebagai pemilik baru untuk menampung kos menamakan semula kereta.

Senarai Harga Tukar Nama Kereta

Bayaran tukar nama kereta, prosedur penukaran nama kenderaan di tukar nama JPJ selalunya tertakluk kepada kadar bayaran tertentu. Carsome menyediakan senarai harga penamaan semula kereta berikut untuk rujukan anda:

Jenis KendaraanHarga Tukar Nama Kereta / kos tukar nama kereta
MotosikalRM 3.00
MotokarRM 100.00
Kenderaan PerdaganganRM 40.00
Kendaraan Off RoadRM 100.00

Anda juga boleh merujuk keseluruhan senarai dokumen yang diperlukan dan borang pertukaran nama JPJ, kedua-duanya disenaraikan di sini. Bawa sijil kematian asal pemilik kereta (sebagai persediaan jika diminta).

Insurans lama akan dibatalkan secara automatik apabila pemilikan kenderaan berubah, jadi disarankan agar anda memperbaharui insurans kereta terlebih dahulu.

Adakah Boleh Membayar Tukar Nama Kereta Dengan Mencicil

Prosedur untuk menamakan semula kenderaan, iaitu pembayaran yuran geran, tidak boleh dibayar secara ansuran sama sekali. Ini adalah bayaran tunggal dan lengkap untuk setiap prosedur pertukaran nama kereta yang dibuat oleh semua orang. Tetapi memiliki caj tukar nama kereta setiap mencicil.

Apa Berlaku Sekiranya Tidak Membuat Pembayaran Tukar Nama Kereta ?

Terdapat akibat jika tiba-tiba anda tidak mempunyai wang yang cukup untuk menyediakan belanjawan untuk kos menamakan semula geran kereta.

Salah satunya ialah tempoh menamakan semula kereta anda akan habis jika anda lewat membayar. Malah, terdapat had masa untuk memeriksa puspakom kereta anda. Oleh itu, jika anda terlambat membayar yuran penamaan semula geran kereta, anda perlu memulakan proses dari awal.

Originally posted 2022-12-29 15:22:18.