Harga Roadtax Dan Insurans Kereta Axia

imej cover harga roadtax dan insurans kereta axia

Harga Roadtax Dan Insurans Kereta Axia – Ketika anda membeli atau memperbaharui kereta, terdapat kos yang perlu dipertimbangkan seperti harga jualan, harga roadtax, dan insurans.

Bagi pemilik kereta Perodua Axia, penting untuk memahami kos-kos tersebut agar dapat membuat keputusan yang bijak.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan harga bayaran insuran dan roadtax kereta axia supaya anda dapat membuat keputusan yang tepat dan berpengetahuan.

Faktor Yang Mempengaruhi Harga Roadtax dan Insurans

Berikut ialah senarai faktor yang pengaruhi harga roadtax dan insurans iaitu,

1. Diskaun Tanpa Tuntutan atau NCD

NCD atau Diskaun Tanpa Tuntutan merupakan faktor yang menentukan harga insurans kereta Axia, sama ada ia mahal atau murah.

Jika anda mempunyai NCD 55% penuh, ini akan membantu anda mendapatkan harga insurans yang lebih murah walaupun anda membeli kereta Axia yang baru.

Jika anda membeli kereta Axia baru dan ingin memindahkan NCD daripada kereta lama anda, anda perlu memenuhi syarat-syarat tertentu seperti pemilik kereta lama dan kereta baru harus sama.

2. Nilai Pasaran Kereta Axia

Nilai pasaran sesebuah kereta Axia akan menurun dari tahun ke tahun. Anda diwajibkan untuk mengambil kira nilai pasaran semasa ketika membeli polisi insurans.

Anda boleh menurunkan nilai pasaran sedikit, namun anda tidak digalakkan untuk menurunkan nilai pasaran kereta sehingga menjadi di bawah nilai sebenarnya.

Jika anda membuat cover insurans dengan nilai pasaran yang terlalu rendah, ia akan memberikan risiko yang besar sekiranya berlaku kemalangan yang melebihi nilai yang anda cover tersebut.

3. Umur Pemilik Kereta Axia

Harga insurans kereta Axia juga bergantung kepada umur pemiliknya. Jika anda terlalu muda atau terlalu tua, harga insurans kereta Axia akan menjadi sedikit tinggi atas faktor risiko yang ditetapkan oleh syarikat insurans.

Namun, dari tahun ke tahun, jika umur anda meningkat atau berubah kepada tahap risiko yang rendah, harga insurans kereta Axia akan menjadi lebih murah.

Harga Roadtax Kereta Axia

Harga roadtax untuk kereta Perodua Axia dibahagikan kepada dua jenis iaitu,

  • Tempoh 6 bulan dengan harga RM10.
  • Tempoh 12 bulan dengan harga RM20.

Anda perlu membuat pembayaran cukai jalan untuk kereta Axia ini sekurang-kurangnya setiap 6 bulan sekali.

Jika anda memilih untuk membuat bayaran roadtax untuk tempoh 6 bulan, anda perlu membuat bayaran roadtax sebanyak dua kali setahun.

Anggaran Harga Insurans Kereta Axia

Di sini disajikan contoh untuk menghitung perkiraan harga asuransi untuk Axia Anda:

Perodua Axia tahun 2019Perodua Axia tahun 2020
Market value Rm33,000Market value rm40,000
NCD 25%NCD 55%
Harga insurans kereta axia adalahHarga insurans kereta axia
RM600 hingga rm700adalah rm500 hingga rm600

Tabel di atas menunjukkan contoh kutipan harga dari dua jenis tahun mobil yang berbeda, yaitu Axia tahun 2019 dan 2020, di bawah satu perusahaan asuransi.

Kedua Axia ini memiliki nilai pasar yang berbeda, sementara NCD juga berbeda. Namun, harga asuransi untuk Axia tahun 2020 akan lebih murah karena memiliki NCD yang tinggi, meskipun nilai pasar Axia tahun 2019 lebih rendah.

Anda dapat melihat contoh di atas untuk mengestimasi berapa harga asuransi Axia Anda sebelum Anda membuat keputusan.

Anda juga dapat memperoleh harga asuransi Axia yang berbeda jika Anda meminta kutipan dari perusahaan asuransi yang berbeda.