Denda Lewat Renew Lesen Memandu 2023

imej cover Denda Lewat Renew Lesen Memandu

Apa yang perlu dilakukan jika anda terlewat untuk memperbaharui lesen memandu anda? Adakah anda akan dikenakan denda lewat renew lesen memandu? Dalam konten ini, kami akan menerangkan tentang denda yang boleh dikenakan jika anda terlewat untuk memperbaharui lesen memandu anda di Malaysia.

Jenis Lambat Renew Lesen Memandu

Jenis lambat Renew Lesen

Tempoh Maximum Akan Dikenakan Denda

Lambat renew lesen LMelebihi 2 tahun tempoh masa LDL
Lambat renew lesen PMelebihi 1 tahun selepas lesen P dikeluarkan
Lambat renew lesen CDLMelebihi 3 tahun dari tarikh akhir renew lesen

Perbuatan denda dijalankan tanpa mengambil kira kos yang mesti ditanggung. Itulah apabila lesen seseorang dibatalkan.

Anda mesti memperbaharui lesen memandu anda mengikut had masa pembaharuan lesen memandu penalti lewat jika anda ingin mengelakkan lesen memandu anda digantung. Atau, lebih teruk lagi, anda perlu mengambil semula peperiksaan memandu.

Berapa Biaya Denda Lewat Renew Lesen Memandu

Semak berikut denda renew lessen memandu CDL (B2,D) ,

TEMPOHHARGA
1 TahunRM30
2 TahunRM60
3 TahunRM90
4 TahunRM120
5 TahunRM150

Lesen L Boleh Renew Berapa Kali

Bagi sesiapa yang ingin mengetahui tentang sekatan pembaharuan lesen L, sebenarnya, dalam tempoh 2 tahun aktif, lesen L anda mesti diaktifkan semula setiap tiga bulan. Ringkasnya, dapatkan lesen L, selepas itu tempoh lesen L anda akan bermula dan berakhir dalam masa dua tahun.

Setiap tiga bulan pada masa itu, lesen L mesti diperbaharui. Jadi, walaupun anda terlupa mengaktifkan lesen L anda, yang tamat tempoh setiap tiga bulan selama dua tahun itu, anda masih boleh memperbaharuinya.

Jika anda mengaktifkan lesen L setiap tiga bulan untuk dua tahun tersebut, anda boleh melakukannya lapan kali sebelum ia tamat tempoh.

Lesen L tidak perlu diperbaharui lapan kali. Lebih-lebih lagi, ia bergantung kepada anda. Ini kerana anda tidak lagi memerlukan lesen L jika anda telah lulus lesen P, walaupun anda hanya mempunyai lesen L selama tiga bulan.

Bagaimana Bila Lesen Tamat Tempoh

Berikutan lanjutan tempoh kuat kuasa JPJ untuk penggantungan pembaharuan lesen memandu yang telah tamat tempoh, penguatkuasaan akan dijalankan.

Menurut notis dan kenyataan terkini daripada Jabatan Pengangkutan Jalan, semua pemandu mesti mengemas kini secara dalam talian atau bersemuka di pejabat pos.

Sehingga 31 Disember sahaja, JPJ akan melanjutkan tempoh pembaharuan lesen memandu termasuk lesen memandu (LKM), lesen memandu Malaysia (LMM) dan lesen memandu (GDL/PSV).

Ini menunjukkan bahawa, mulai 1 Januari 2023, JPj akan mula melaksanakan penguatkuasaan undang-undang di seluruh negara, dan jika anda terus tidak hadir, saman akan dikeluarkan kepada anda di mana anda akan didenda dan dipanggil seperti berikut atas kesalahan memiliki lesen memandu yang telah tamat tempoh:

  • melebihi julat satu hingga lima belas hari: denda 70 RM
  • melebihi julat 16-30 hari: denda 120 RM
  • Melebihi julat 31 hingga 60 hari: denda 150 RM

Originally posted 2022-12-29 15:14:17.