Claim Insurance Cermin Kereta

imej cover Claim Insurance Cermin Kereta

Claim insurance cermin kereta – Ketika berlaku kemalangan, kerugian yang dialami bukan hanya sekadar kecederaan fizikal atau kematian.

Terkadang, kerugian harta benda juga tidak dapat dielakkan. Apabila cermin kereta pecah akibat kemalangan, kos untuk membaikinya mungkin mencapai ribuan ringgit.

Oleh itu, mempunyai polisi insurans kenderaan bertujuan untuk menaungi kerugian semacam ini boleh menjadi pilihan bijak.

Artikel ini akan membincangkan tuntutan insurans cermin kereta dan faedah yang boleh diperoleh daripadanya.

Dokumen Sokongan Claim Insurance Cermin Kereta

Buat kertas kerja ini untuk mengemukakan tuntutan insurans untuk cermin kenderaan. Dokumen ini adalah untuk keperluan kemudahan pembaikan cermin automatik yang ingin anda gunakan.

Kedai akan berkomunikasi dengan penyedia insuran cermin kereta anda secara langsung. Berikut adalah dokumen-dokumen:

  • Kad pengenalan pemilik (salinan takpe)
  • Aduan polis berkaitan pecah tingkap kenderaan anda (jika diminta oleh ejen)
  • Salinan geran kereta
  • pendua polisi insurans aktif.

Sesiapa yang menambah insurans cermin kereta dilindungi oleh tuntutan insurans ini. Mereka yang memilih untuk tidak mendapatkan insurans cermin kereta mesti membayarnya dari poket.

Cara Claim Insurans Cermin Kereta

claim insurance cermin kereta
cermin kereta retak / gambar cermin pecah

Anda hanya perlu membawa kereta anda ke kedai cermin kereta berlesen, seperti Panel Cermin Takaful Malaysia, Etiqa, atau yang lain yang boleh diterima oleh polisi insurans anda, jika anda mempunyai dokumentasi yang sedia seperti yang diterangkan di atas. Beginilah cara ia dilakukan:

1. Cari kedai panel cermin untuk kereta anda (jika anda mempunyai insurans), atau anda boleh menghubungi jabatan tuntutan insurans dan minta kedai panel berdaftar berhampiran dengan rumah anda.

2. Lawati bengkel dan buat tempahan.

3. Jika anda pernah menjadualkan temujanji dengan bengkel, bawa kereta ke sana.

4. Bawa kertas kerja (dokumen sokongan) yang diperlukan untuk tuntutan insurans cermin.

5. Ia akan mengambil masa sejam atau beberapa waktu untuk menggantikan cermin pada kereta anda.

6. Anda akan disyorkan untuk tidak mengeringkan kereta selama tiga jam selepas menukar cermin kereta supaya gam cermin boleh dikuatkan hanya di rumah.

PENTING : Oleh kerana panel cermin insurans akan berurusan dengan bengkel, tuntutan insurans cermin kereta adalah mudah.

Harga Insurance Cermin Kereta

Perbelanjaan yang anda tanggung sering berjumlah 15% daripada harga untuk insurans cermin anda. Sebagai contoh, kos insurans hanyalah RM150 jika anda memilih perlindungan insurans cermin sehingga RM1,000 Atau anda boleh melihat beberapa rujukan harga di bawah.

Imej rujukan harga insuran cermin kereta
Imej rujukan harga insuran cermin kereta