Claim Insuran Langgar Binatang

imej cover Claim Insuran Langgar Binatang

Claim Insuran Langgar Binatang berguna jika anda ingin memfailkan tuntutan kemalangan selepas dicederakan oleh haiwan.

Penyedia insurans mungkin bersetuju dengan tuntutan insurans anda. Ia tidak membezakan jika anda ingin memfailkan tuntutan insurans untuk babi, anjing, atau lembu.

Untuk maklumat lanjut tentang perkara claim insuran langgar binatang ini, anda boleh lihat di bawah seperti berikut.

Dokumen sokongan claim insuran langgar binatang

Dokumen berikut adalah apa yang mesti anda bekalkan:

  • salinan ID anda / Kad pengenalan / IC
  • pihak berkuasa berkata / laporan polis
  • Gambar kenderaan itu termasuk dalam laporan polis. (contoh report polis kemalangan)
  • Kontrak insurans
  • salinan lesen anda (jika diminta)

Cara Claim Insuran Langgar Binatang

Jika anda mempunyai insurans komprehensif dan memandu apabila anda berlanggar dengan haiwan liar, anda layak memfailkan tuntutan insurans.

Walau bagaimanapun cara claim insurans kereta kemalangan anda mesti dikemukakan sebagai tuntutan kerosakan individu, yang akan memberi kesan kepada kadar NCD anda yang sedia ada.

Ini supaya tuntutan insurans untuk perlanggaran haiwan di jalan raya tidak tertakluk kepada perlindungan khas atau tambahan daripada syarikat insurans.

Akibatnya, NCD anda akan ditetapkan semula kepada sifar berikutan tuntutan, menjadikan insurans lebih mahal pada tahun berikutnya.

Faktor pertimbangan claim insuran langgar binatang

Sama ada anda suka atau tidak, anda mesti memfailkan tuntutan dengan insurans auto peribadi anda. Sebenarnya, claim insuran langgar binatang ini tidak termasuk dalam senarai insurans tambahan.

perlindungan tambahan, seperti bencana alam dan cermin depan. Manfaat membeli insurans tambahan ini ialah NCD anda tidak akan dinafikan berikutan tuntutan. Bertuah awak.

Apabila anda ingin memperbaharui insurans etiqa anda secara dalam talian, misalnya, anda boleh membeli insurans tambahan. bukan untuk tuntutan insurans ini. Permintaan untuk dikecualikan.

Nisbah claim insuran sebelum dan sesudah langgar binatang

Itu tepat. Angka ncd % anda pergi ke 0 akibat tuntutan kemalangan anda. Anda mesti terus mengumpul NCD bermula pada 0 sehingga mencapai maksimum baru sebelum kadar insurans anda mula menurun.

Sebelum claim kemalangan langgar binatangSelepas claim kemalangan langgar binatang
Ncd 55%Ncd 0%
Harga insurans rm316Harga insurans rm510
Tiada sebarang rekod kemalanganClaim kemalangan akan direkod

FAQ

Adakah cara supaya insuran laggar binatang tahun berikut tetap kekal?

Hanya ada satu pilihan, dan itu adalah untuk mengeluarkan wang tunai. Di samping itu, ia bergantung kepada kebolehan setiap orang. Anda harus memikirkan mana yang lebih berharga pada mulanya.

Mengikut Jadual 1.0 di atas, jika anda memfailkan tuntutan, kos insurans akan meningkat kepada hanya RM510 pada tahun berikutnya.

Adalah dinasihatkan untuk melepaskan ncd anda jika anda ingin membandingkan beratus-ratus dolar yang mesti anda bayar. Tetapi ini adalah kenderaan Saga 2008.

Ia bergantung kepada keadaan kemalangan tertentu untuk kereta yang masih baru. Jika ia bukan keadaan kritikal, anda boleh membuat keputusan mengenai kaedah pengeluaran tunai jika ia sesuai dalam belanjawan anda.