Cek Bkm Lulus Atau Tidak

imej cover cek bkm lulus atau tidak

Cek Bkm Lulus Atau Tidak – Bagi mereka yang telah mengemukakan permohonan dan mengemaskini Bantuan Keluarga Malaysia pada bulan Januari yang lepas.

Pastinya ingin mengetahui status keputusan permohonan BKM 2022 (check bkm lulus atau tidak). Untuk makluman, permohonan BKM telah ditutup pada 31 Januari yang lalu.

Bayaran pertama BKM akan disalurkan secara rasmi bermula 28 Mac 2022 (Isnin). Namun begitu, adakah status permohonan anda diterima atau tidak?

Ini kerana kebanyakan pemohon BKM mendapat status “DALAM PROSES” dalam MyBKM masing-masing.

Untuk menyemak lebih lanjut cara cek bkm lulus atau tidak / semakan bkm lulus atau tidak, anda boleh merujuk di bawah.

Syarat Kelayakan Bkm

Sebelum ke cara check bkm lulus atau tidak anda harus semak syarat kelayakan untuk Bantuan Keluarga Malaysia adalah berdasarkan kepada 3 kategori seperti berikut:

Kategori Isi Rumah

 1. Sudah berkahwin; atau
 2. Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang mempunyai anak yang layak; dan
 3. Pendapatan Isi Rumah tidak melebihi RM5,000.

Kategori Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan

 1. Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang layak; dan
 2. Berusia 60 tahun ke atas; dan
 3. Pendapatan Isi Rumah tidak melebihi RM5,000.

Kategori Bujang

 1. Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda yang tidak mempunyai anak yang layak; dan
 2. Berusia antara 21-59 tahun; dan
 3. Pendapatan Bujang tidak melebihi RM2,500.

Semak Status Bkm Lulus Atau Tidak

imej semakan bpr lulus atau tidak
imej semakan bpr lulus atau tidak

Di atas adalah contoh check kelulusan bkm status semakkan bkm lulus atau tidak terkini mengenai Bantuan Keluarga Malaysia dari LHDN.

Di mana status semakkan bkm lulus atau tidak ialah “pengkreditan sedang dalam proses.” Apa yang dimaksudkan dengan status ini? ini bermakna “Lulus” (cara semak bkm lulus).

Status bkm lulus atau tidak Ini bermakna bank-bank sudah bersedia untuk memindahkan wang ke akaun bank anda setelah menerima arahan rasmi daripada Kementerian Kewangan Malaysia.

Jadual pembayaran asal masih tetap sama, dan anda masih akan menerima pembayaran untuk bulan Januari.

Walau bagaimanapun, pembayaran itu tidak akan disalurkan pada awal bulan Januari. Jadi, sila bersabar dan tunggu sahaja.

Status Bkm Dalam Proses Lulus Atau Tidak ?

Semakan status bkm lulus atau tidak untuk mereka yang telah membuat permohonan baru atau mengemaskini maklumat, di bawah ini adalah cara untuk semak status permohonan di laman web myBKM.

Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Layari Portal Rasmi Semakan Status Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) di pautan ini: https://bkm.hasil.gov.my.

2. Klik [LOG MASUK BKM].

imej bkm semakan status lulus atau tidak
imej bkm semakan status lulus atau tidak

3. Jika anda pernah menerima atau memohon Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sebelum ini, anda boleh semak dengan menggunakan Kata Laluan Bantuan BPR.

4. Masukkan Nombor Kad Pengenalan anda di kotak NO MYKAD/ID PENGGUNA.

5. Klik Menu [Semakan Status] chek bkm lulus atau tidak.

imej cara cek bantuan bkm
imej cara cek bantuan bkm

6. Maklumat Semakan BKM akan dipaparkan di ruangan ini.

7. Status Permohonan anda akan dipaparkan di Semakan Status.

imej cara cek status bkm
imej cara cek status bkm

8. Maklumat Pembayaran seperti Jumlah Bayaran Bantuan yang anda akan terima dan Tarikh Pembayaran atau Kredit ke akaun anda akan dipaparkan setelah pihak LHDN selesai memproses maklumat pemohon.

9. Selesai.

Punca Bkm Tidak Lulus

BKM tidak lulus boleh berlaku atas beberapa sebab. Berikut adalah beberapa sebab umum yang menyebabkan permohonan BKM ditolak:

 1. Pendapatan Isi Rumah Melebihi Had Kelayakan – Anda mungkin tidak layak menerima bantuan jika pendapatan isi rumah melebihi had yang ditetapkan.
 2. Pemohon Tidak Memenuhi Kriteria Kelayakan – BKM diberikan hanya kepada individu yang memenuhi syarat-syarat kelayakan seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.
 3. Pemohon Tidak Menyediakan Dokumen Sokongan yang Diperlukan – Sekiranya dokumen yang diperlukan untuk mengesahkan kelayakan tidak disediakan, permohonan boleh ditolak.
 4. Maklumat yang Diberikan Tidak Sah atau Tidak Lengkap – Jika maklumat yang diberikan tidak sah atau tidak lengkap, permohonan BKM boleh ditolak.
 5. Pengemaskinian Maklumat Dilakukan Selepas Tarikh Tutup Permohonan – Sekiranya pengemaskinian maklumat dilakukan selepas tarikh tutup permohonan, permohonan boleh ditolak.
 6. Masalah dengan Maklumat Bank – Jika terdapat masalah dengan maklumat bank, seperti nombor akaun yang tidak sah, permohonan BKM boleh ditolak.
 7. Pemohon Telah Menerima Bantuan Lain – Jika pemohon telah menerima bantuan daripada program bantuan lain, permohonan BKM mungkin ditolak.
 8. Kegagalan untuk Mengemaskini Maklumat – Jika pemohon gagal mengemaskini maklumat seperti yang diminta, permohonan boleh ditolak.

Oleh itu, pastikan anda memenuhi syarat-syarat kelayakan, memberikan maklumat yang lengkap dan sah, serta menyediakan dokumen yang diperlukan untuk mengesahkan kelayakan.

Jika permohonan anda ditolak, anda boleh cuba semula di masa hadapan dan memastikan masalah yang menyebabkan penolakan diperbetulkan.

FAQ

Bila tidak lulus bkm apakah boleh mengajukan permohonan lagi ?

Ya, anda boleh mengemukakan permohonan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) sekiranya permohonan sebelum ini tidak lulus.

Bagaimanapun, sebelum membuat permohonan baru, pastikan anda memahami syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan dan memenuhi kriteria yang diperlukan