Cas Bateri Kereta

imej cover Cas Bateri Kereta

Cas bateri kereta adalah proses pengisian semula bateri kereta yang sudah lemah atau habis.

Bateri kereta sangat penting untuk menyalakan enjin kereta, dan jika baterinya lemah, enjin tidak dapat dinyalakan.

Oleh itu, proses cas bateri kereta sangat penting bagi pengguna kereta.

Terdapat beberapa jenis cas bateri yang boleh digunakan, bergantung pada jenis bateri dan ketersediaan penjana kuasa.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan tentang cas bateri kereta dan cara-cara yang perlu diambil untuk menjaga kebolehpercayaan bateri kereta anda.

Bila Perlu Cas Bateri Kereta

Setiap ketahanan bateri berbeza-beza. Bergantung pada penggunaan dan penjagaan, bateri jenis ini biasanya boleh bertahan antara satu hingga lima tahun untuk bateri basah, kering dan EFB.

Bateri AGM pula mempunyai jangka hayat sehingga 5 hingga 6 tahun dan bermula di bawah RM 900 per.

Cara Cas Bateri Kereta

Anda mesti sedar bahawa voltan diukur (bacaan volt bateri kereta)  dalam Volt (V) dan arus diukur dalam Amperes sebelum menggunakan pengecas untuk mengecas bateri anda (A).

Kami akan menerangkan dengan lebih mendalam tentang bagaimana hanya arus terus boleh mengecas bateri (charge bateri kereta).

1.Mengecas DC

Menyambung secara bersiri dengan bateri rheostats berubah-ubah adalah pendekatan mudah untuk membekalkan arus yang berterusan, tetapi arus mesti diselaraskan secara manual.

Pengawal selia semasa yang unik juga boleh digunakan; Ia juga dihubungkan secara bersiri antara pengecas dan bateri.

Selepas pengecasan 10 jam, kekuatan semasa ialah 0.1 daripada keseluruhan kapasiti bateri, dan pada pengecasan 20 jam, ia adalah 0.05.

Tidak kira apa bacaan meter Volt, jika dalam tempoh dua hingga dua setengah tahun akan datang, bateri kereta anda masih mempunyai harapan.

2.Mengecas Voltan DC

Pengecasan arus terus kurang rumit daripada pengecasan voltan malar. Apabila pengecas terputus dari rangkaian, bateri dipasang sambil memberi perhatian kepada polariti.

“Pengecas” kemudian dihidupkan, dan nilai di mana bateri sedang dicas ditetapkan. Secara teknikal, teknik pengecasan ini lebih mudah kerana ia hanya memerlukan pengecas dengan voltan keluaran sehingga 15 volt (bateri kereta berapa volt).

Cas Bateri Kereta Berapa Lama

Bagi anda yang tidak pernah melakukan ini, ini adalah masalah. Ia biasanya mengambil masa 8 hingga 12 jam untuk mengecas bateri kereta ini sepenuhnya, berdasarkan pengalaman.

Kenapa begitu lama? Ini dilakukan untuk memaksimumkan pengecasan bateri. Sekiranya masa dipotong pendek, ia tidak akan bertahan lama.

Bateri tidak boleh digunakan sehingga setahun selepas caj ini. Dari masa anda mengecasnya, ia hanya boleh digunakan untuk maksimum enam bulan.

Anda harus beralih kepada yang baru jika ia boleh bertahan lebih lama. kerana bateri mungkin habis pada bila-bila masa.

Tempat Cas Bateri Kereta

Jika anda mempunyai idea umum tentang kedai yang harus anda pilih untuk mengecas semula bateri kereta anda, anda mungkin menjangkakan ia mempunyai kualiti berikut:

  • Pembaikan automotif
  • Bateri baru dijual di kedai alat ganti.
  • Pembaikan auto minyak hitam (minyak enjin)
  • Tayar dijual di bengkel kedai.

Anda boleh meminta salah satu kedai yang disenaraikan di atas jika item tersebut boleh dibekalkan untuk cas bateri automatik.

Kedai-kedai kereta di mana ia tidak boleh mengenakan bateri kenderaan di lokasi, contohnya:

  • Kedai cermin kereta
  • Kedai Mengecat Kenderaan
  • simpan yang mewarnakan kereta
  • Kedai ini menawarkan kereta terpakai.

Harga Cas Bateri Kereta

Kembali kepada pertanyaan asal, berapakah kos untuk anda mengecas semula bateri kereta pada perniagaan yang disenaraikan sebelum ini? Kos untuk mengecas bateri kereta di perniagaan antara RM5 hingga RM10.

Anda tidak akan mempercayainya apabila anda mendengar harga yang disebutkan di atas, pasti.

Kos mengecas bateri kereta di kedai agak rendah. Apabila dihantar ke lokasi yang disebutkan di atas, ia adalah untuk caj sekali sahaja.

Originally posted 2023-02-04 06:48:00.