Cara Tukar Bateri Kereta

imej cover cara tukar bateri kereta

Cara Tukar Bateri Kereta – Tukar bateri kereta adalah satu kemahiran penting yang perlu dikuasai oleh setiap pemilik kereta.

Penukaran bateri kereta secara berkala amat penting untuk memastikan kereta berfungsi dengan lancar dan mengelakkan masalah yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, untuk sesetengah orang, tukar bateri kereta mungkin terdengar seperti tugas yang sukar dan rumit.

Dalam panduan ini, kami akan membincangkan secara terperinci mengenai cara tukar bateri kereta dengan mudah dan selamat.

1. Pertama, angkat bonet depan

imej buka bonet depan kereta
imej buka bonet depan kereta

Mulakan enjin kereta dalam fasa pertama. Jika bateri kereta terlalu lemah atau mati, gunakan jumper. Buka bonet depan kereta anda selepas itu.

2. Keluarkan Bateri kereta lama

imej Keluarkan Bateri kereta lama
imej Keluarkan Bateri kereta lama

Berhati-hati mengeluarkan bateri kereta lama menggunakan pengapit bateri. Tidak pasti wayar mana yang perlu dikeluarkan terlebih dahulu?

Bateri kereta kemudiannya boleh diangkat dengan terlebih dahulu melepaskan wayar dari terminal negatif (-) dan positif (+).

Seterusnya, gunakan berus dawai untuk mengeluarkan sebarang serpihan, karat, atau serbuk putih yang masih melekat pada pengapit kabel.

3. Masukkan bateri baru

imej Masukkan bateri baru
imej Masukkan bateri baru (pemasangan bateri kereta)

Anda boleh mencuci atau membersihkan kawasan pengapit terminal dengan ringan sebelum anda memasang semula bateri.

Untuk memastikan bahagian itu tidak menghakis, ia boleh dibasuh dan dibersihkan dengan kain bersih atau air bercampur dengan baking soda.

Pastikan terminal positif dan negatif berada di sebelah yang betul dan masukkan bateri baru dengan berhati-hati. Pengapit bateri kereta semuanya perlu disambungkan, dan skru harus diletakkan seperti sebelumnya.

4. Pasang semula penyambung bateri.

imej Pasang semula penyambung bateri.
imej Pasang semula penyambung bateri. (cara pasang bateri kereta)

Pada bateri kereta baru, keluarkan penutup terminal. Sambungkan terminal positif terlebih dahulu, seperti biasa, dan kemudian pasangkan pengapit ke terminal positif.

Pastikan pengapit diletakkan di atas terminal positif sepanjang jalan ke bawah. Anda boleh menggunakan spanner untuk mengetatkan pengapit dengan betul pada terminal positif. Untuk terminal negatif, gunakan prosedur yang sama.

5. Periksa bateri kereta anda.

imej Periksa bateri kereta anda.
imej Periksa bateri kereta anda.

Untuk mengesahkan sama ada bateri kereta berfungsi dengan baik atau tidak, tutup bonet depan dan mulakan enjin seperti biasa.

Setiap pembelian bateri kenderaan disertakan dengan jaminan satu tahun, jadi jika bateri tidak berfungsi, anda boleh meminta bayaran balik.

Originally posted 2023-02-03 18:46:30.