(Berjaya) Cara Renew Roadtax Tanpa Geran

imej cover Renew Roadtax Tanpa Geran

Boleh ke Renew Roadtax Tanpa Geran ?

Adakah berbaloi untuk renew roadtax tanpa geran, seseorang bertanya? Pada masa lalu, geran diperlukan untuk mengaktifkan cukai lebuh raya.

Anda hanya boleh menunjukkan dokumentasi bahawa polisi insurans telah diaktifkan jika anda telah melakukannya sebelum ini.

Semuanya direkodkan dalam pangkalan data. Sistem ini mungkin telah mengenalinya dari awal jika anda tidak mengaktifkan insurans, jadi roadtax tidak dapat diberikan.

Sebagai contoh, anda telah membeli insurans di kedai agensi insurans, dan anda hanya perlu mengemas kini cukai jalan, jadi anda pergi ke pejabat pos.

Bawa perlindungan insurans untuk mengaktifkan cukai lebuh raya di tempat geran. Tanpa subsidi, membayar cukai lebuh raya menjadi lebih mudah.

Anda tidak perlu lagi risau jika anda sering lupa membayar cukai jalan kerana sistem sentiasa dikemas kini. Anda masih boleh menghasilkan roadtax walaupun tanpa geran.

Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa anda perlu membayar roadtax hanya di JPJ jika anda mempunyai masalah dengan kehilangan roadtax.

Cukai lebuh raya tidak boleh dimansuhkan di pejabat pos kerana JPJ hanya akan mengeluarkan cukai jalan baharu dalam situasi ini.

Cara Renew Roadtax Tanpa Geran

1. Renew roadtax motor lebih setahun

Kerajaan telah mengubah undang-undang supaya anda tidak perlu lagi melawat puspakom untuk pemeriksaan jika anda ingin mengemas kini cukai lebuh raya anda selama lebih dari satu tahun bermula pada tahun 2020.

Tanpa puspakom, yang sebelum ini diperlukan untuk pembaharuan yang berlangsung selama satu tahun atau lebih selepas tarikh akhir LKM, anda boleh memperbaharui cukai jalan motor anda.
Sebagai kebiasaan, aktifkan dan kemas kini insurans motosikal anda.

Untuk memenuhi syarat untuk pengaktifan roadtax, pastikan insurans kenderaan sekurang-kurangnya termasuk pihak ketiga, walaupun tidak diperlukan.

Tiada masalah jika anda ingin memperbaharui insurans kereta pihak pertama anda. Oleh itu, tidak ada sebab untuk tidak memperbaharui cukai lebuh raya.

2. Renew roadtax motor lebih 3 tahun

Satu-satunya pemilik kereta yang perlu memohon puspakom motor adalah mereka yang tidak melanjutkan cukai jalan motor selama lebih dari 3 tahun.

Pejabat Puspakom yang terdekat ialah di mana peperiksaan ini boleh disiapkan. Ia bukan hanya penting; Ia juga perlu.

Oleh itu, sebelum anda membuat puspakom motosikal, pastikan tahun cukai jalan terakhir berlangsung.
Anda boleh memperbaharui cukai jalan motor seperti biasa apabila puspakom dibuat.

Anda tidak boleh mengemas kini cukai jalan motosikal anda sebelum mengambil kenderaan untuk pemeriksaan.

Tempat Renew Roadtax Tanpa Geran

1. Di Jabatan Pengangkuan Jalanraya (JPJ)

imej renew roadtax jpj , lesen kendaraan bermotor
imej renew roadtax jpj , lesen kendaraan bermotor
imej renew roadtax jpj , imej sijil pemilikan kendaraan
imej renew roadtax jpj , imej sijil pemilikan kendaraan

Seperti yang anda sedia maklum, JPJ akan mula melaksanakan pelanjutan cukai jalan tanpa geran pada 1 September 2016, di mana pemilik kenderaan dikehendaki mengemas kini dan perlu mengesahkan cap jari beliau sebagai tanggungjawab untuk mengemas kini cukai jalan kenderaan bagi tujuan keselamatan. dan untuk mengelakkan penggunaan kenderaan yang diklon.

1. Mulai 1 Jun 2016, Geran terdahulu akan digantikan dengan Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC). Kad Pemilikan Kenderaan (VOC)

2. Mulai 1 September 2016, JPJ tidak lagi memerlukan geran kereta untuk Membaharui Roadtax dan Insurans. Selepas memperbaharui cukai jalan di JPJ, tiada lagi cetakan semula geran terima kasih kepada sijil VOC ini.

3. Apa yang diperlukan ialah pergi ke JPJ dan periksa cap jari pemilik kereta yang sah.

2. Renew road tax Pejabat Pos

Hidupkan roadtax di pejabat pos / hidup roadtax motor? Apabila membayar cukai jalan, ramai orang menggunakan pejabat pos sebagai rujukan dan mengemas kini cukai jalan mereka di sana.

Mereka dekat dengan rumah masing-masing, yang merupakan salah satu punca. Walaupun pejabat pos perlu mengenakan bayaran tambahan untuk pelanjutan cukai jalan kereta, berurusan dengan cukai lebuh raya di pejabat pos nampaknya menjadi pilihan utama oleh kebanyakan penduduk tempatan.

Jika anda memilih untuk memperbaharui cukai jalan anda di pejabat pos, itu bukan satu kesilapan. Semasa anda menyelesaikan cukai jalan, anda juga boleh melakukan perniagaan lain di sana.

Di samping itu, anda boleh membayar cukai jalan dan memperbaharui insurans motosikal anda di pejabat pos. Walaupun anda hanya menghantar wakil, anda boleh mengemas kini cukai lebuh raya di pejabat pos tanpa geran.

Sebaliknya, JPJ hanya memberi perhatian kepada mereka yang berada di sekeliling dan mempunyai masalah yang tidak dapat diselesaikan di pejabat pos. Sebagai contoh, pertimbangkan keadaan apabila roadtax pemilik yang meninggal dunia diaktifkan.

Anda boleh belajar bagaimana untuk mengemas kini cukai lebuh raya di pejabat pos di sana, serta berapa kosnya, dengan mengklik pada pautan di bawah. Adakah saya perlu membayar yuran yang berbeza atau harga cukai kenderaan di pejabat pos sama?

3. Renew roadtax motor myeg

Untuk mengemas kini cukai jalan tanpa geran, maklumat dari pelbagai sumber telah diringkaskan dengan berkesan seperti berikut: pertama, anda membuat akaun myeg dengan menggunakan laman web myeg.com (renew road tax motor online).

  1. klik website https://www.myeg.com.my/
  2. klik JPC, dan pilih renew insurans.. isi form lepas tu submit
imej 1 renew roadtax motor myeg
imej 1 renew roadtax motor myeg / rotex motor
imej 2 renew roadtax motor myeg
imej 2 renew roadtax motor myeg
imej 3 renew roadtax motor myeg
imej 3 renew roadtax motor myeg

Tunggu panggilan daripada pasukan Myeg, lihat petikan e-mel Myeg, dan klik pada pautan motortakaful.com untuk mengesahkan %NCD.

Untuk maklumat lanjut mengenai memperluaskan cukai jalan tanpa geran kereta, ikuti langkah-langkah berikut: pertama, pilih syarikat LKM; kedua, pilih butang “salin” dan “kemas kini”; ketiga, masukkan kad anda ke tempat yang diperuntukkan; dan keempat, pengesahan menggunakan kad cap jari.

Sekiranya mesin kiosk tidak dapat membaca mykad anda, transaksi ini tidak dapat diselesaikan. Butiran lesen kenderaan anda kemudiannya akan dipaparkan apabila anda memasukkan nombor plat lesen.

Maklumat ini adalah sama seperti maklumat untuk tempoh insurans kereta yang anda perbaharui. Anda harus memastikan bahawa JPJ disambungkan (sambung roadtax) ke maklumat insurans kerana ini.

Langkah seterusnya ialah memilih kaedah pembayaran anda, yang sepatutnya kad debit atau kredit. Mesin akan mencetak cukai jalan untuk kereta baru anda apabila pembayaran telah diproses.

Bagaimana untuk mengemas kini roadtax dalam talian dengan Myeg (insurans sedia ada)

  1. Masukkan www.myeg.com.my terlebih dahulu.
  2. Buat akaun MyEG percuma. Perkhidmatan pendaftaran adalah percuma jika anda belum mempunyai akaun.
  3. Pilih Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
  4. Sekiranya insurans kereta saya masih sah, saya klik PERBAHARUI CUKAI JALAN di muka hadapan.
  5. Lengkapkan medan borang yang diperlukan. Buat keputusan mengenai penghantaran. Proses Akhbar.
  6. Maklumat mengenai model kereta, jenis penyedia insurans kereta, tempoh insurans, dan pembayaran yang diperlukan semuanya disenaraikan di halaman seterusnya.
  7. Sahkan & Bayar dengan mengklik , Pilih pilihan pembayaran dengan pergi ke pilihan 5 pada menu di atas yang berbunyi, “Bagaimana untuk mengemas kini insurans dan roadtax menggunakan myeg dalam talian.”

Originally posted 2022-12-29 11:13:24.