Cara Hidupkan Roadtax Motor Lengkap!

imej cover cara hidupkan roadtax motor

Artikel ini akan memberikan panduan tentang cara hidupkan kembali roadtax motor yang telah mati.

Mulai dari dokumen yang diperlukan hingga cara melakukan pemeriksaan kendaraan, termasuk bagaimana mengajukan janji temu dengan PUSPAKOM dan mendapatkan permit perjalanan sementara.

Ikuti langkah-langkahnya untuk menghidupkan kembali roadtax motor Anda.

Dokumen Sokongan Hidupkan Roadtax Motor

Sebelum muncul di lokasi roadtax motor, pastikan dokumentasi selesai. Kertas kerja yang diperlukan untuk mengaktifkan roadtax motor tidak banyak.

  • Kad pengenalan anda / IC
  • pelan insurans kenderaan yang ingin anda aktifkan

Cara Mohon Janji Temu PUSPAKOM Untuk Hidupkan Roadtax Motor

Cara nak hidupkan roadtax motor harus lewati Mohon Janji temu melalui aplikasi mypuspakom silahkan semak langkah berikut

  • Unduh aplikasi Mypuspakom dan daftar, lalu login guna akaun anda.
imej langkah 1 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 1 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
  • klik butang biru dibawah untuk membuat mohon janji temu, isi maklumat kendaraan anda dengan benar , anda boleh klik butang biru (i) untuk memperjelas maklumat yang harus diisi.
imej langkah 2 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 2 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
  • pilih jenis pemeriksaan untuk anda berurusan, pilih negeri dan daerah tempat anda, pilih tarikh untuk anda buat pemeriksaan.
imej langkah 3 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 3 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom (cara hidupkan roadtax motor mati lebih setahun)
  • pilih masa yang anda inginkan, pilih siapa yang akan hadir semasa pemeriksaan di puspakom (wakil dan pemilik kendaraan), apabila selesai mengisi maklumat semak maklumat anda pastikan sudah benar dan klik “confirm”.
imej langkah 4 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 4 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
  • click pay untuk membuat pembayaran online, isi maklumat anda dengan tepat, click “payment” dan silahkan semak phone anda untuk kode yang dikirim, isikan kode dan klik submit.
imej langkah 5 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 5 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
  • apabila pendaftaran berjaya sila bawa qr code pada temu janji, selesai.
imej langkah 6 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom
imej langkah 6 cara mohon janji temu aplikasi mypuspakom

Cara Hidupkan Roadtax Di Pejabat Pos

Hanya supaya anda tahu, anda tidak boleh memperbaharui roadtax selepas ia mati. Sebelum mengetahui cara nak hidupkan roadtax motor yang dah lama mati, anda mesti menyelesaikan beberapa isu.

Jangan risau; Anda boleh melihat langkah dikongsi pentadbir untuk mengetahui lebih lanjut.

Langkah 1 : Anda mesti buat Janji temu di aplikasi PUSPAKOM terlebih dahulu.

Seperti yang sudah disenaraikan diatas langkah untuk janji temu di aplikasi. Permulaan, anda mesti menghantar kereta atau motosikal pilihan anda ke Pejabat PUSPAKOM untuk pemeriksaan.

Untuk menjadualkan temujanji, hanya telefon pejabat tempatan atau pergi ke laman web PUSPAKOM. Jangan lupa sediakan RM20 untuk caj pemeriksaan.

Buat janji temu semasa Tahun Baru Cina atau Raya Aidilfitri jika anda mahu menjimatkan wang. Cuti lain seperti Deepavali, Hari Gawai, dan Krismas biasanya tidak mempunyai promosi daripada PUSPAKOM.

Kami hanya mematuhinya; Kami tidak tahu mengapa ia telah ditubuhkan dengan cara itu. Janji boleh campur tangan.

Anda menyediakan apa yang sesuai selepas menempah slot masa yang sesuai. Kita mesti mengkaji jika kita berharap untuk lulus ujian.

Peraturan yang sama berlaku untuk kenderaan dan motosikal: jika anda ingin lulus pemeriksaan, anda mesti membetulkan masalah.

Hanya untuk bagaimana cermin sisi pada motosikal anda hanya tinggal di satu sisi, anda harus melawat kedai dan membeli seberang.

Saya tidak mahu memberi pegawai PUSPAKOM pemeriksaan habuk kot, oleh itu basuh motosikal/kereta sekali.

Langkah 2 : Dapatkan permit perjalanan sementara

Menunggang motosikal atau kereta dengan cukai jalan yang tertunggak adalah menyalahi undang-undang.

Itu sahaja; Bagaimana anda ingin membentangkannya untuk pemeriksaan? Menjadi ekceli adalah berfaedah; dapatkan permit perjalanan sementara JPJ K12 di JPJ berhampiran.

Fungsi permit penggunaan sekali sahaja ini sama dengan bayaran jalan harian. Jangan gunakannya untuk perkara lain.

Sekiranya anda ingin mempermudahkan perkara, cetak permohonan permit dan isi supaya anda hanya perlu mendapatkan kelulusan rasmi selepas itu.

Bersama dengan izin ini, anda juga mesti menunjukkan geran motosikal asal, kad pengenalan, dan lesen memandu anda (pastikan ia sah; jika tidak, pergi ke PUSPAKOM adalah membuang masa).

Kami mendapati bahawa sesetengah penunggang motosikal tidak peduli untuk mendapatkan permit ini; sebaliknya, mereka hanya membawanya masuk ke PUSPAKOM secara ilegal.

Tidak setiap kali ada halangan, kita sedar. Jadi, jika anda percaya nasib badan menjadi baik, anda bebas berbuat demikian.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk berhati-hati kerana tidak ada peluang bahawa anda akan dipertanggungjawabkan.

Langkah 3 : Periksa kenderaan atau motosikal

imej Periksa kenderaan atau motosikal
imej Periksa kenderaan atau motosikal (cara hidupkan roadtax motor yang dah lama mati)

Sehingga hari yang dinanti-nantikan. Sila gunakan ilustrasi di bawah untuk membantu prosedur pemeriksaan pada hari tersebut.

Anda hanya perlu menunggu pegawai PUSPAKOM tiba di motosikal atau kereta anda selepas mendaftar dan membayar.

Pegawai akan membandingkan nombor casis motosikal dengan geran untuk melihat sama ada ia sepadan atau tidak, antara lain.

Selain itu, lampu, lampu isyarat, lampu brek, dan tanduk akan diperiksa. Laporan pemeriksaan akan dihasilkan pada hari yang sama jika semuanya berfungsi seperti yang sepatutnya, dan anda akan dianggap telah lulus (hanya sah selama satu bulan).

Oleh itu, berhati-hati untuk memperbaharui cukai jalan anda dalam tempoh masa tersebut. Bagaimana jika ia gagal?

Anda berdua berada di sini untuk mengulangi tindakan tersebut. Untuk penjelasan mengenai prosedur pemeriksaan semula, lihat carta alir.