(5 Langkah Mudah) Cara Buat Draft Bank 2023

imej cover Cara Buat Draft Bank

Selamat datang ke artikel kami tentang Cara Buat Draft Bank. Dalam artikel ini, kami akan memberikan panduan langkah demi langkah bagaimana untuk menyediakan draft bank dengan mudah dan cepat.

Mari kita mulakan perjalanan memahami bagaimana menyiapkan draft bank dengan baik dan betul.”

1. Pergi ke Kaunter Bank anda

Untuk merangka bank, anda mesti terlebih dahulu mengunjungi cawangan dan kaunter bank terdekat mengikut jenis bank yang anda pilih.

Anda mesti pergi ke kaunter Maybank jika anda adalah pemilik Maybank. Sebaik sahaja di sana, anda perlu memberitahu kerani kaunter bahawa anda ingin merangka bank. Borang draf bank kemudiannya akan diberikan kepada anda.

2. Pergi ke Kaunter Soalan

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara merangka bank, seperti biasa, pergi ke kaunter soalan. Anda akhirnya akan menerima bantuan daripada kerani kaunter pertanyaan, saya pasti.

3. Lengkapkan Borang Permohonan Bank Draft

Isi borang draf bank sebaik sahaja anda menerimanya. Oleh itu, isikan maklumat penerima borang yang diperlukan. Biasanya, anda perlu memberikan nama penuh penerima, nombor kad pengenalan, alamat kediaman, maklumat hubungan (nombor telefon, dll.), Dan pekerjaan.

4. Masukkan nombor giliran anda

Anda perlu memilih nombor giliran dan baris gilir sehingga giliran anda dipanggil selepas mengisi borang permohonan draf bank. Ia mudah dan serupa dengan transaksi bank lain.

5. Lengkapkan borang pengeluaran.

Anda kemudiannya akan diminta untuk mengisi borang pengeluaran apabila tiba masanya. Pastikan anda memberikan jumlah pengeluaran yang tepat yang anda inginkan. Draf bank anda telah dibuat selepas semuanya selesai.


Apa itu Bank Draft ?

Draf bank adalah instrumen boleh niaga yang berfungsi sebagai pembayaran dengan cara yang sama seperti cek. Walau bagaimanapun, bank draf dijamin oleh bank penerbit, tidak seperti cek.

Jumlah draf penuh diambil dari akaun yang meminta pembayar, menolak baki dalam akaun bank mereka, dan sering dipegang dalam akaun lejar sehingga penerima mengeluarkan draf tersebut. Draf bank menawarkan kaedah pembayaran yang selamat kepada pembayar.

Penggunaan Draf Bank

Di samping situasi yang melibatkan rumah lelong dan lelongan kereta, draf bank mempunyai pelbagai tujuan lain.

  • Digunakan dalam beberapa format pembayaran dan mata wang yang berbeza. Ia berfungsi dengan tujuan yang sama seperti mata wang, tetapi apa yang luar biasa ialah kebanyakan institusi kewangan Malaysia tidak mempunyai tarikh luput.
  • Anda harus menjalankan siasatan awal, terutamanya kerana banyak institusi kewangan di Malaysia tidak menerima pesanan wang bank selama lebih dari beberapa bulan.
  • Draf bank juga dikenali sebagai cek jurubank atau cek bank.
  • Tiada had pengeluaran dan boleh digunakan untuk banyak transaksi. Dengan jumlah yang kecil sebanyak RM20 daripada penggantian takaful kereta yang kurang digunakan, saya juga mendapat draf bank. Kuantiti kecil dan besar boleh diterima.
  • Sekiranya berlaku kerosakan, sebagai contoh draft, ia boleh dibatalkan.