Cara Batalkan Ibg Transfer Bank Islam Berjaya!

imej cover Cara Batalkan Ibg Transfer Bank Islam

Cara Batalkan Ibg Transfer Bank Islam – Pernahkah anda transfer duit tapi tak masuk / menerima pindahan wang yang salah.

Atau pemindahan IBG apabila dana gagal sampai ke akaun penerima yang dimaksudkan? Mungkin tidak menjadi masalah jika jumlahnya sedikit.

Tetapi bagaimana jika ia berjumlah ratusan atau ribuan ringgit , can i cancel ibg transfer? Kami pasti anda pasti telah tersalah transfer duit.

Sememangnya, anda mesti memikirkan cara membatalkan pemindahan IBG secepat mungkin untuk mengelakkan kerugian yang teruk.

Oleh itu, berikut adalah langkah-langkah cara nak cancel ibg transfer yang perlu diambil.

1. Dapatkan bukti transaksi.

Ambil tangkapan skrin transaksi apabila ia telah selesai, atau simpan sahaja fail PDF, sebagai pengesahan yang sama.

Maklumat berikut, secara ringkas, harus dapat dilihat dengan jelas dari gambar atau fail PDF yang anda simpan:

  • Nombor akaun pelanggan
  • Apa nama penerima
  • Berapa banyak wang yang dipindahkan

2. Buat Laporan dengan Polis

Sila sediakan kad pengenalan anda dan cetak bukti pemindahan dari perbankan dalam talian atau perbankan mudah alih.

Dengan keperluan yang dinyatakan di atas, anda boleh mengunjungi balai polis kejiranan untuk memfailkan surat laporan pemindahan wang yang salah.

Anda kemudiannya akan diminta untuk menerangkan dengan teliti urutan peristiwa yang menentukan sama ada ia sesuai untuk memindahkan wang.

Polis seterusnya akan memfailkan laporan yang mendakwa pemindahan wang yang tidak betul daripada polis.

3. Bercakap dengan Bank

Kemudian, anda mesti terlebih dahulu menghubungi pusat panggilan bank (pusat panggilan) jika anda mahukan bantuan daripada institusi yang anda gunakan.

Anda boleh meminta pemindahan dan apa-apa lagi yang telah dipindahkan dibatalkan.

4. Dapatkan wang tunai di cawangan

Sila bawa surat polis, cetakan bukti pemindahan bank, kad pengenalan anda, buku simpanan anda, dan kad ATM anda ke cawangan bank terdekat.

Ambil nombor seterusnya dalam barisan untuk menghentikan pemindahan tunai yang telah dihantar.

Untuk memudahkan pengesahan data, adalah penting untuk memberi perhatian kepada penyediaan menyeluruh semua kriteria. Jika semua keperluan dipenuhi, wang anda akan dikembalikan dengan lebih cepat.

5. Proses Pengesahan

Sila tanya wakil khidmat pelanggan yang menghubungi anda untuk membatalkan pemindahan tunai yang telah dihantar sebelum menyerahkan semua dokumentasi anda yang hadir.

Pegawai akan memeriksa akaun dan maklumat peribadi anda. Di samping itu, prosedur pemindahan yang salah dan kronologi pemindahan yang salah akan dibangkitkan.

Pegawai juga akan menawarkan arahan mengenai cara memproses bayaran balik. Antara anda dan orang yang akan menerima wang itu, bank akan berfungsi sebagai orang tengah.

6. Bank akan berhubung dengan penerima

Bank akan berhubung dengan penerima wang tunai dan meminta mereka membayar balik wang yang dipindahkan mengikut jumlah transaksi yang dihantar.

Wang itu dipindahkan kembali ke akaun anda dalam masa tidak lebih daripada 24 jam jika tiada halangan dan penerima ingin mengembalikan wang tunai.

Walau bagaimanapun, tempoh prosedur pemulangan mungkin berbeza-beza bergantung kepada bank dan destinasi wang.