Beza First Party and Third Party Wajib Tahu !

imej cover beza first party and third party

Beza First Party and Third Party (1st party vs 3rd party) Insurans first party dan insurans third party adalah dua bentuk insurans auto yang terkenal.

Tetapi apa yang beza first party dan third party motosikal jenis insurans ini? Bagaimana anda memilih insurans terbaik?

Kita mesti terlebih dahulu memahami apa yang pihak pertama dan pihak ketiga untuk mengetahui lebih lanjut, untuk itu anda boleh lihat beza first party and third party motor dibawah.

Insurans First Party

Pemilik kenderaan dilindungi sepenuhnya oleh insurans pihak pertama, yang juga lebih dikenali sebagai insurans komprehensif.

Polisi insurans pihak pertama ini termasuk perlindungan untuk kerosakan kenderaan, kecederaan atau kematian pihak ketiga serta perlindungan untuk kerosakan pada kereta anda sendiri akibat kemalangan, kecurian atau kebakaran kenderaan.

Sila semak contoh peristiwa di bawah untuk lebih memahami keadaan di mana anda boleh memfailkan tuntutan insurans jika anda mempunyai polisi pihak pertama:

 1. Kereta anda bertembung dengan pos isyarat lalu lintas dan mengalami kerosakan. Walaupun anda boleh memfailkan tuntutan insurans untuk ganti rugi anda sendiri, anda akan kehilangan bonus tanpa tuntutan (NCD) anda.
 2. Semasa anda bergerak, kereta anda memukul haiwan. Walau bagaimanapun, anda akan kehilangan NCD jika anda memfailkan tuntutan insurans di bawah tuntutan Kerosakan Sendiri.
 3. Cermin depan dalam kereta anda retak. Jika anda tidak mempunyai perlindungan cermin depan tambahan, anda boleh memfailkan tuntutan di bawah Kerosakan Sendiri. Kadar NCD akan turun kepada sifar sekali lagi.
 4. Cermin depan dalam kereta anda retak. Jika anda mempunyai perlindungan cermin depan tambahan dalam polisi anda pada masa tuntutan dibuat, anda boleh mengemukakan tuntutan tanpa ia mempengaruhi kadar NCD.
 5. Kenderaan anda secara spontan atau sengaja terbakar (tiada kehilangan NCD jika disebabkan oleh kereta lain).
 6. Hakikat bahawa kereta anda diambil dan bukan salah anda jelas.
 7. Anda bertembung dengan kereta lain. Mengikut polisi anda, orang tersebut (pihak ketiga) boleh memfailkan tuntutan. Liputan ini juga meliputi pembaikan kerosakan kenderaan. Tetapi NCD akan kembali ke kadar 0%.
 8. Anda dilanggar oleh kereta lain. Anda dibenarkan memfailkan tuntutan pihak ketiga (tidak perlu membuat tuntutan di bawah polisi insurans pihak 1 anda). Tidak akan ada kesan ke atas NCD anda.

Insurans Third Party

Polisi yang menawarkan perlindungan paling asas dirujuk sebagai insurans pihak ketiga atau hanya insurans pihak ketiga.

Seperti namanya, hanya pihak ketiga, atau pihak yang haknya anda telah dilanggar, dilindungi oleh dasar ini.

Jika anda mempunyai perlindungan ini, anda bertanggungjawab untuk membayar sebarang kerosakan pada kereta anda (jika kemalangan itu disebabkan oleh anda).

Kereta anda tidak boleh dituntut, dan polisi insurans anda hanya melindungi pihak ketiga dan pihak yang bersalah yang mana pampasan dibayar.

Lihat contoh senario berikut untuk mengetahui lebih lanjut:

 1. Kereta anda rosak teruk apabila anda bertembung dengan pos isyarat trafik. Jika anda mempunyai insurans pihak ketiga, bolehkah anda memfailkan tuntutan? –TIDAK
 2. memandu dan bertembung dengan haiwan. Adakah mungkin untuk memfailkan tuntutan dengan polisi pihak ketiga? –TIDAK
 3. Kenderaan anda terbakar. Adakah mungkin untuk memfailkan tuntutan dengan polisi pihak ketiga? –TIDAK
 4. Kenderaan anda telah diambil. Sekiranya anda kini dilindungi oleh polisi pihak ketiga, adakah insurans akan membayar ganti rugi? –TIDAK
 5. Kereta anda rosak teruk selepas bertembung dengan kenderaan lain. Bolehkah anda menggunakan insurans untuk membayar pembaikan kerosakan kereta? –TIDAK
 6. Pihak tersebut ingin memfailkan tuntutan insurans di bawah perlindungan insurans pihak ketiga anda selepas kereta anda bertembung dengan kenderaan lain. Adakah ia dihidupkan? –YA

Beza Insuran First Party and Third Party

Berikut senarai tabel beza insuran first party and third party motosikal,

NoFirst party insuransThird Party Insurans
1Harga berbeza-beza bergantung pada tahun dan kuasa kuda motosikal.Walaupun NCD anda adalah 0%, harganya lebih murah.
2boleh memfailkan tuntutan insurans untuk kemalanganTidak dapat memfailkan tuntutan insurans untuk kemalangan
3boleh memfailkan tuntutan insurans jika kebakaran berlaku.Sekiranya terdapat kebakaran terhadap kereta, anda tidak boleh memfailkan tuntutan insurans.
4boleh memfailkan tuntutan dengan penyedia insurans jika ia dicuri dan hilang.Tidak boleh memfailkan tuntutan insurans jika kereta telah dilaporkan hilang atau dicuri
5Jika anda bertembung dengan penunggang motosikal lain, failkan tuntutan insurans menggunakan polisi anda sendiri.Boleh memfailkan tuntutan terhadap motosikal yang dinilai bersalah kerana perlanggaran yang mencederakan anda.
6Jika anda dinilai tidak bersalah dalam kemalangan, anda boleh memfailkan tuntutan terhadap kenderaan lain.Jika anda terbukti bersalah dalam kemalangan, anda tidak layak memfailkan tuntutan untuk motosikal lain.
7Sekiranya terdapat tuntutan, NCD akan menjadi 0%.Jika motosikal lain membuat tuntutan kemalangan terhadap anda, NCD akan menjadi 0%.