Axa Medical Card Bagus Tak? (Kebaikan & Keburukan)

imej cover Axa Medical Card Bagus Tak

Axa Medical Card Bagus Tak? – Produk insurans yang disediakan oleh syarikat insurans AXA dipanggil kad perubatan. Kos kemasukan ke hospital dan kos perubatan lain dilindungi olehnya.

Sama ada sesuatu dianggap “cemerlang” atau tidak akan bergantung kepada keperluan dan keutamaan individu.

Sebelum membuat pilihan, selalu bijak untuk menjalankan kajian anda sendiri dan menimbang kemungkinan anda.

Coverage Yang Ditawarkan Axa Medical Card

Kad Perubatan AXA biasanya menawarkan perlindungan untuk kemasukan ke hospital dan perbelanjaan perubatan lain, termasuk:

  • Penjagaan pesakit dalam: perlindungan untuk bilik dan dewan, perkhidmatan kejururawatan, dan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan tinggal di hospital sebagai pesakit dalam.
  • Penjagaan pesakit luar: perlindungan untuk ujian diagnostik, perkhidmatan makmal, dan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan menerima rawatan perubatan pada pesakit luar.
  • Penjagaan pakar: perlindungan untuk lawatan ke pakar, seperti pakar bedah dan perunding.
  • Ubat preskripsi: perlindungan untuk ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor.
  • Penjagaan kecemasan: perlindungan untuk perkhidmatan perubatan kecemasan, seperti pengangkutan ambulans.

Penting untuk diperhatikan bahawa liputan mungkin berbeza-beza bergantung pada dasar tertentu dan negara yang ditawarkannya.

Adalah lebih baik untuk menyemak butiran dasar dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Kebaikan Axa Medical Card

Faedah KAD PERUBATAN AXA AFFIN Selain bayaran yang sama kekal malar sehingga anak anda berumur 19 tahun, anda juga mendapat manfaat daripada

1. HAYAT YANG TIDAK BERKESUDAHAN

Sekiranya nilai kad adalah RM 100,000, ini menunjukkan bahawa setiap tahun anda boleh mengemukakan tuntutan perbelanjaan perubatan tanpa had sehingga nilai maksimum kad sebanyak RM 100,000, dan nilainya tidak akan turun pada tahun berikutnya.

2. JAMINAN PEMBAHARUAN 80 TAHUN

Walaupun anda membuat beberapa tuntutan pada tahun polisi sebelumnya, kad perubatan anda akan dikeluarkan semula sehingga umur 80 tahun.

3. PEMBAYARAN PREMIUM YANG BERPATUTAN

Kad perubatan kami menawarkan kebaikan dan perlindungan terbesar dengan kos terendah.

4. MALAYSIA MEMPUNYAI LEBIH DARIPADA 139 HOSPITAL PANEL.

Lebih daripada 139 hospital panel di Malaysia menerima kad perubatan kami.

5. Tiada insurans bersama dibenarkan di KO-TAKAFUL.

Insurans bersama Takaful membayangkan pengguna mesti membahagikan kos rawatan perubatan mereka dengan penyedia insurans lain.

Biasanya sehingga 20% daripada jumlah kos. Semua yang berkaitan dengan kad perubatan AXA Affin dilindungi oleh perniagaan.

Keburukan Axa Medical Card

Kad Perubatan AXA mungkin termasuk beberapa sekatan atau keburukan, serupa dengan mana-mana polisi insurans, termasuk:

  • Had perlindungan: Setiap polisi insurans mempunyai had ke atas berapa banyak ia akan membayar balik untuk kategori perbelanjaan tertentu. Sekatan ini tidak dapat menampung kos penuh perkhidmatan yang anda dapat.
  • Pengecualian: Polisi ini mungkin tidak menyediakan perlindungan untuk kos perubatan tertentu. Sebagai contoh, pelan insurans tertentu mungkin tidak membayar terapi alternatif seperti akupunktur atau terapi kiropraktik atau penyakit yang sedia ada.
  • Tempoh menunggu: Sebelum permulaan perlindungan untuk perkhidmatan tertentu, seperti kehamilan atau penyakit yang sedia ada, sesetengah polisi mungkin mengenakan tempoh menunggu.
  • Pemprosesan tuntutan: Mendapatkan pampasan untuk kos mungkin mengambil sedikit masa dan rumit sepanjang prosedur pemprosesan tuntutan.

Sebelum membuat pilihan, adalah bijak untuk memahami dengan teliti terma dasar dan mempertimbangkan pilihan anda.

Apabila memilih perlindungan insurans, penting untuk mengambil kira tuntutan dan keadaan kewangan tertentu anda.