Auto Life Insurance

imej cover auto life insurance

Auto Life Insurance adalah sejenis insurans hayat yang dibayar secara sekaligus sekiranya berlaku kemalangan atau kematian pemegang polisi (pemilik kereta).

Waris mangsa kemudian akan menerima kereta secara percuma hasil daripada Auto Life Insurance ini, dan mereka tidak akan bertanggungjawab untuk bayaran sewa kereta bulanan. Untuk maklumat lanjut mengenai Auto Life Insurance ini, baca perkongsian di bawah.

Pentingkah Auto Life Insurance?

Apabila anda menandatangani kontrak jualan untuk kereta baru selepas pinjaman kenderaan telah diberikan, bank akan sering menyediakan takaful insurans autolife pelanggan.

Okay, insurans autolife atau takaful akan menawarkan perlindungan kepada pembeli sekiranya pembeli meninggal dunia, jatuh sakit, atau tidak lagi boleh bekerja dan membuat pembayaran pinjaman kereta.

Kereta akan dilindungi oleh takaful sekiranya pelanggan menghadapi keadaan yang dinyatakan di atas seperti yang diterangkan dalam polisi.

Sekiranya pemilik kenderaan yang diinsuranskan oleh takaful atau insurans tidak dapat bekerja kerana penyakit kronik.

Penanggung insurans akan sama ada menyediakan kenderaan tersebut kepada pemilik secara percuma atau akan memberikan kenderaan tersebut kepada waris pemilik jika pemilik meninggal dunia.

Kereta itu akan dibayar oleh insurans atau takaful dan bank tidak akan membuat tuntutan ke atasnya. Okay, satu perkara lagi: Instrumen takaful adalah polisi insurans yang mematuhi undang-undang syariah, sedangkan insurans standard adalah insurans yang lebih tradisional.

Apabila pembeli menandatangani perjanjian jualan, takaful ini sering dibekalkan, atau jika mereka terlupa, anda perlu bertanya jika anda berminat. Ia hanya perlu membayar sekali dan tidak perlu diperbaharui setiap tahun.

Anda akan diberikan instrumen takaful jika pinjaman auto anda ditentukan oleh pengiraan syariah. Jika pinjaman anda tradisional, insurans adalah alat yang digunakan. Harga takaful ini berbeza-beza bergantung kepada umur, baki pinjaman, skor kredit dan elemen-elemen lain.

Bank secara automatik akan menolak permintaan anda untuk takaful auto hayat ini jika anda berumur melebihi 60 tahun.

Untuk pinjaman bernilai RM 28,000 sepuluh tahun yang lalu, penulis hanya perlu membayar kira-kira RM 300. Penulis perlu membayar RM 734 tahun ini untuk pinjaman berjumlah RM 81,000.

Jenis Dan Cara Mohon Autolife Insurance

Semak untuk melihat sama ada anda telah membeli Autolife insurance ini atau jika anda ingin mendapatkan insurans hayat ini jika anda tidak mahu keluarga atau waris anda bertanggungjawab untuk membayar hutang ini dalam kes pemergian anda.

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan Autolife Insurance ini? Untuk pengetahuan anda, majoriti bank yang mengeluarkan pinjaman sewa beli dan pemegang polisi mempunyai terma dan syarat mereka sendiri.

Oleh itu, anda mesti melawat bank di mana anda memperoleh pinjaman kereta secara peribadi, memberi mereka panggilan, atau mendapatkannya dari penyedia insurans dan bertanya tentang Insurans Autolife untuk kenderaan ini.

Auto Life Insurance Kereta

Autolife, yang menggabungkan kewangan kereta, adalah insurans untuk kereta ini bertujuan untuk membantu keluarga si mati.

Dengan membeli insurans autolife ini, anda boleh menyelamatkan waris si mati apa-apa pemikiran atau kebimbangan mengenai bayaran pinjaman terdahulu yang dibayar oleh si mati untuk kereta.

Autolife kereta ini hanya memerlukan pembayaran sekali sahaja, dan sekiranya pemilik meninggal dunia, kereta itu akan diberikan secara percuma kepada waris si mati.

Sebagai contoh, menurut ciapan yang dihantar oleh seseorang, insurans hayat kenderaan untuk sebuah kereta yang berharga kira-kira RM90,000 berharga kira-kira RM480.

Walau bagaimanapun, kos Insurans Autolife ini ditentukan oleh umur peminjam, baki pinjaman, dan tempoh pinjaman. Jika peminjam berusia 20-an, ‘Bayaran Premium Tunggal’ dibuat sekali dan berharga RM250.

Walaupun pemilik kereta tidak akan mendapat manfaat daripadanya, ia boleh mengurangkan beban kepada waris pemilik sekiranya berlaku kematian.

Auto Life Untuk Rumah

Untuk makluman anda, program pengurangan gadai janji MRTA-Mortgage Reduce, yang cuba menjadikan pinjaman lebih mudah jika apa-apa yang tidak dijangka berlaku, juga dikenali sebagai Insurans Autolife untuk rumah ini.

Jumlah yang perlu dibayar untuk MRTA ini adalah bayaran sekali sahaja dan lengkap. Tetapi mengikut jumlah pinjaman, ia jatuh setiap tahun.

Sebagai contoh, jika harta tanah mempunyai tempoh 30 tahun tetapi pemilik telah membayar 25 tahun, dan pemilik rumah itu meninggal dunia, MRTA hanya akan menampung baki jumlah pinjaman.

Di samping itu, terdapat Tahap MLTA-Gadai Janji, yang mempunyai harga yang sedikit lebih tinggi berdasarkan jumlah dan memerlukan pembayaran bulanan atau tahunan.

Sebagai contoh, jika harta tanah mempunyai tempoh 30 tahun dan pemiliknya telah membayar selama 25 tahun sebelum meninggal dunia, MLTA akan meliputi keseluruhan jumlah yang diinsuranskan.

Sekiranya orang mati telah membayar / melindungi rumah dengan jumlah tertentu, pengganti akan menerima nilai kewangan dan rumah percuma.

Senarai Auto Life Insurance In Malaysia

1. Sun Auto Life Insurance CIMB

Benefit :

 • Jumlah yang diinsuranskan dikurangkan pada tarikh kematian akan dibayar sekiranya nyawa yang diinsuranskan mati atas apa-apa sebab selain daripada risiko yang dikecualikan.
 • Sekiranya kematian disebabkan oleh sebab-sebab yang tidak disengajakan, tambahan 10% daripada jumlah yang diinsuranskan akan dibayar.
 • Berikutan ulang tahun ke-65 yang terjamin, perlindungan kematian tambahan akan berakhir pada ulang tahun bulanan kontrak.
 • Jumlah yang dikurangkan yang dijanjikan pada hari TPD (Total and Permanent Disability)  bermula akan dibayar sekiranya hayat terjamin mengalami TPD disebabkan oleh apa-apa sebab selain daripada risiko yang disenaraikan secara khusus
 • Sekiranya TPD terhasil daripada sebab-sebab yang tidak disengajakan, 10% lagi daripada jumlah yang diinsuranskan akan terhutang

2.AmMetLife Auto Life Ambank

Benefit :

 • Perlindungan Jangka Panjang untuk Premium Tunggal Mengikut jadual pengurangan jumlah jaminan yang dikaitkan dengan polisi, jumlah permulaan yang dijamin akan sama dengan jumlah pinjaman tertunggak anda.
 • Perlindungan Jangka Panjang untuk Satu Premium (Dengan hanya satu pembayaran, anda pasti akan mendapat perlindungan jangka panjang sepanjang tempoh pembayaran balik sewa beli)
 • Perlindungan 24 Jam Global (Bila-bila masa, di mana-mana sahaja, anda akan mempunyai perlindungan untuk Kematian atau TPD (sehingga umur 65)
 • Bayaran Sekaligus (Jika tuntutan dibuat akibat kematian atau TPD, kami akan membayar pembiaya dana dalam satu pembayaran tunggal)

3.Hire Purchase Reducing Term Takaful Public Bank

 • Bertenang (Nikmati faedah pelaburan ini dengan mengetahui bahawa sewa beli kini dilindungi)
 • Penyelesaian Amaun Tertunggak (Jumlah perlindungan anda akan digunakan untuk melunaskan baki hutang pembiayaan sekiranya berlaku kematian, ketidakupayaan lengkap dan kekal, atau kematian akibat kemalangan. Sebarang jumlah baki akan dibayar kepada penama anda, jika ada)
 • Sumber Peribadi (Keluarga anda tidak perlu menggunakan wang peribadi mereka untuk membayar baki kewangan sewa beli yang tinggal)
 • Tiada masalah undang-undang (Lepaskan kebimbangan undang-undang yang anda sayangi akibat kegagalan pembayaran ansuran)
 • Sumbangan Sekali Sahaja (Membayar caruman bukan lagi kesusahan! Caruman tunggal menyediakan perlindungan untuk tempoh pembiayaan)

3.Takaful Auto Credit Plan Maybank2u

 • Dalam kes kematian atau hilang upaya menyeluruh dan kekal, hutang tertunggak anda akan diselesaikan
 • Penerimaan automatik; tiada penilaian perubatan diperlukan untuk jumlah yang diinsuranskan sehingga RM200,000
 • Perlindungan yang disediakan sekali untuk tempoh pinjaman

4.Asurans Badan Luar (Cedera dan Kematian)

 • Kehilangan kenderaan atau kerosakan akibat kebakaran, kecurian atau Kemalangan Yang Tidak Disengajakan
 • Perkhidmatan Kecemasan Tepi Jalan 24 jam

Originally posted 2023-02-07 15:27:39.